Nagyot megy az interneten az orosz propaganda AI-által készített deepfake videója

Az utóbbi napokban egy olyan deepfake videó kering az interneten, amely szerint Volodimir Zelenszkij ukrán elnök felesége egy 4,8 millió dolláros luxusautót vásárolt amerikai támogatásból.

A videót botok, az orosz propaganda média és Trump-párti influenszerek is folyamatosan hirdették az interneten. A hamis hír gyorsan az X-en az egyik legkeresettebb témává vált, és a Google keresési eredményei között is az első számú találat lett.

A meg nem történt esetről előszőr egy francia weboldal, a Vérité Cachée számolt be, ezzel a címmel: “Olena Zelenszká lett a vadonatúj Bugatti Tourbillon első tulajdonosa”. A cikkben azt olvashatjuk, hogy a házaspár júniusban tett párizsi útja során a first lady a Bugatti új, 4,8 millió dolláros szuperautóját magánszemlén tekintette meg, ami után azonnal meg is vásárolta azt. A cikk egy videót is tartalmazott egy férfiról, aki azt állította, hogy a márkakereskedésben dolgozik. De a videó, akárcsak maga a weboldal, teljes mértékben kamu volt.

Idő kérdése volt, hogy az AI-t a propaganda is felhasználja

A Vérité Cachée egy olyan, az orosz kormányhoz kapcsolódó weboldal-hálózat része, amely orosz propagandát és dezinformációt terjeszt Európában és az Egyesült Államokban. A Recorded Future kutatói szerint a mesterséges intelligencia segítségével készítették azt. A szakértők megállapították, hogy a hálózathoz tartozó hasonló, olyan nevű weboldalak, mint a Great British Geopolitics vagy a The Boston Times, generatív AI-t használnak a tartalmak létrehozására, és hamis újságíróknak tulajdonított cikkek ezreit teszik közzé.

Több tucat orosz médium, amelyek közül sok a Kreml tulajdonában van, vagy ellenőrzése alatt állt, forrásként a Vérité Cachée-re hivatkozott. A cikket az orosz kormányhoz kapcsolódó Telegram-csatornákon is terjesztették, amelyeknek több százezer vagy akár több millió követője van. Az X-en pedig hamis botok hirdették az eseménnyel kapcsolatos híreket. A történtekre válaszul a Bugatti kiadott egy hivatalos közleményt, amelyben cáfolta a történetet.

„2016-ban egy ilyen dezinformációs akcióhoz valószínűleg trollok egész hadseregére lett volna szükség. Ma, a generatív mesterséges intelligenciának köszönhetően, úgy tűnik, ennek nagy részét egyetlen személy is képes elvégezni” – mondja McKenzie Sadeghi, a NewsGuard AI szerkesztője.