Ai Weiwei kínai művész ethereum alapú tokent bocsát ki az ‘érték’ meghatározására

Ai Weiwei, kínai művész és aktivista, egy új művészeti projekttel partnerségben két frissen generált ethereum alapú tokent bocsátott ki.

A Motherboard még pénteken, augusztus 17-én számolt be a nem mindennapi kezdeményezésről, aki mellesleg jól ismert a Kínai Kommunista Pártot támadó kritikáiról is, 2015 óta Berlinben él és alkot. Installációi és alkotásai jól ismertek szerte a világon, egyik legismertebb alkotása, a Pekingi Nemzeti Stadion (Bird’ Nest) ami anno a 2008-as olimpia megnyitó helyszínéül szolgált. A kezdeményezést közösen az ír konceptuális művész Kevin Abosch-al indította.

Ai és Abosch közös új tokenje ingyen elérhető mivel elsődlegesen nem monetáris, hanem absztrakt kérdéseket feszeget: a művészek azt szeretnék illusztrálni, hogyan viszonyul és ruház fel dolgokat a modern társadalom értékkel. Kevin Arboschnak nem az első kriptovaluta témájú projektje. Az I AM A COIN projekt keretében saját vérével nyomtatott wallet címet állított ki mely segítségével valós fizikai művészeti tárgyakhoz kapcsolt virtuális art-ot lehet vásárolni.

Az új Ai Weiwei -vel közösen indított projekt a PRICELESS (ticker: PRCLS), azaz ‘megfizethetetlen’ nevet kapta és az ikertoken egyike publikusan elérhető olyannyira, hogy elméletben bárki birtokolhatja egy töredékét a világon (18-adára osztható). A másik token el van zárva és senki nem tud hozzáférni.

“Nem a művészeti alkotásról szól, hanem egy létező rendszerről és egy azon kívül létező új rendszer létrehozásának lehetőségéről,” fejtette ki Ai Weiwei a Motherboard oldalon.

Abosch szerint:

“Attól a pillanattól kezdve, hogy megszülettünk, az emberek értékkel próbálnak felruházni minket — ‘Ó, ez a fiú tele van potenciállal vagy ó, az a lány értéktelen’ — ez egy olyan dolog, amit a társadalom művel velünk és mi teszünk önmagunkkal … A projektünk csak egy újabb dolog, hogy arra késztessük az embereket, hogy kicsit több időt gondolkodjanak a perverzitáson, ahogy emberek értéket tulajdonítanak a dolgoknak.”

A nominális PRCLS összegeket tartalmazó wallet címeket papírra nyomtatják, ahol minden egyes cím egy “megfizethetetlen pillanatot” rögzít Ai és Abosch között így reprezentálva a token értékét.

Ai a Motherboard interjúban kifejtette, blokklánc “lehetőség egy új rendszer létrehozására, ami darabjaira szedheti a régi rendszert, vagy legalább új lehetőséget kínál a kommunikációra.”

Kövess minket a Facebookon és Instagrammon.

Van egy sztorid? Oszd meg velünk és megírjuk!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük