Ai Weiwei kínai művész ethereum alapú tokent bocsát ki az ‘érték’ meghatározására

Ai Weiwei, kínai művész és aktivista, egy új művészeti projekttel partnerségben két frissen generált ethereum alapú tokent bocsátott ki.

Tovább bővült Magyarország legnagyobb bitcoin ATM hálózata. Keresd a CoinCash új ATM-eit a Konzolvilág üzleteiben. Kattints a bitcoin ATM-ek listájáért.

A Motherboard még pénteken, augusztus 17-én számolt be a nem mindennapi kezdeményezésről, aki mellesleg jól ismert a Kínai Kommunista Pártot támadó kritikáiról is, 2015 óta Berlinben él és alkot. Installációi és alkotásai jól ismertek szerte a világon, egyik legismertebb alkotása, a Pekingi Nemzeti Stadion (Bird’ Nest) ami anno a 2008-as olimpia megnyitó helyszínéül szolgált. A kezdeményezést közösen az ír konceptuális művész Kevin Abosch-al indította.

Ai és Abosch közös új tokenje ingyen elérhető mivel elsődlegesen nem monetáris, hanem absztrakt kérdéseket feszeget: a művészek azt szeretnék illusztrálni, hogyan viszonyul és ruház fel dolgokat a modern társadalom értékkel. Kevin Arboschnak nem az első kriptovaluta témájú projektje. Az I AM A COIN projekt keretében saját vérével nyomtatott wallet címet állított ki mely segítségével valós fizikai művészeti tárgyakhoz kapcsolt virtuális art-ot lehet vásárolni.

Az új Ai Weiwei -vel közösen indított projekt a PRICELESS (ticker: PRCLS), azaz ‘megfizethetetlen’ nevet kapta és az ikertoken egyike publikusan elérhető olyannyira, hogy elméletben bárki birtokolhatja egy töredékét a világon (18-adára osztható). A másik token el van zárva és senki nem tud hozzáférni.

“Nem a művészeti alkotásról szól, hanem egy létező rendszerről és egy azon kívül létező új rendszer létrehozásának lehetőségéről,” fejtette ki Ai Weiwei a Motherboard oldalon.

Abosch szerint:

“Attól a pillanattól kezdve, hogy megszülettünk, az emberek értékkel próbálnak felruházni minket — ‘Ó, ez a fiú tele van potenciállal vagy ó, az a lány értéktelen’ — ez egy olyan dolog, amit a társadalom művel velünk és mi teszünk önmagunkkal … A projektünk csak egy újabb dolog, hogy arra késztessük az embereket, hogy kicsit több időt gondolkodjanak a perverzitáson, ahogy emberek értéket tulajdonítanak a dolgoknak.”

A nominális PRCLS összegeket tartalmazó wallet címeket papírra nyomtatják, ahol minden egyes cím egy “megfizethetetlen pillanatot” rögzít Ai és Abosch között így reprezentálva a token értékét.

Ai a Motherboard interjúban kifejtette, blokklánc “lehetőség egy új rendszer létrehozására, ami darabjaira szedheti a régi rendszert, vagy legalább új lehetőséget kínál a kommunikációra.”

Kövess minket a Facebookon és Instagrammon.

Van egy sztorid? Oszd meg velünk és megírjuk!

Balaxi

Dream. Fulfill. Repeat. Idealist. Digital.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.