Aki kimarad, lemarad: holnaptól 3 millió alatt a kibányászható bitcoinok száma

Pénteken bányásszák ki a 18 000 000. bitcoint (BTC), a maradék 3 millió 2140-ig kerül forgalomba.

A bitcoin bányászatot nem az arany- vagy a szénbányászathoz kell hasonlítani, azoknál jóval tisztább és környezetkímélőbb módszert jelent. Lényegében nincs másról szó, mint hogy nagy erejű számítási kapacitással rendelkező eszközök fokozatosan nehezedő kriptográfiai rejtvényeket próbálnak megoldani egymással versenyezve, és amelyiknek sikerül, azé a 12.5 darab bitcoin (aktuális árfolyamon 30 millió forintot ér). Amelyik gépnek sikerül, az fűzheti fel a digitális főkönyvre (képzelj el egy online könyvelőt, aki vezeti a bevételeidet és kiadásaidat) a következő blokkot benne a több tucatnyi visszafordíthatatlan bitcoin tranzakcióval. A folyamat körülbelül 10 percenként megismétlődik már több mint 10 éve, a hálózat indulása óta és egészen addig fog futni (de még utána is), amíg az utolsó BTC is kibányászásra nem kerül, a becslések szerint valamikor 2140-ben.

Mára a bitcoin bányászat egy dinamikusan fejlődő iparággá nőtte ki magát, amiben több millió dollár befektetésű bányászfarmokon (Kínában, Izlandon, Kanadában, Iránban, Norvégiában, Mongóliában és még a csuda se tudja hol másutt) az elérhető legolcsóbb elektromos áramdíjak mellett 24/7 ezerszámra zümmögnek a hardverek a digitális arany kibányászása érdekében.

Lehetne kérdezni jogosan és laikusan, mégis mi értelme ennek? Ott vannak a bankok a pénzemnek és a befektetéseimre.

Nos, ez pontosan így van. Ha neked oké a forintod vagy euród, aminek használatáért a bankod leveszi a sápot, ha akar befagyassza a bankszámlád, vagy csak simán jön a végrehajtó és leemeli a tartozásod összegét, akkor neked nem lesz bitcoinra szükséged. Akkor se lesz rá szükséged, ha megbízol a bankodban és a központi bankodban és szerinted lehetetlenség, hogy a forintod egy napon 346%-os inflációt éljen meg (pedig mintha már lett volna rá példa).

Ha viszont egy kicsit is szkeptikus vagy, kijelentvén; oké, megbízok a bankomban, de láttam mi történt Cipruson a görög válság idején (konkrétan az összes bankszámláról leemelt a helyi kormány 10%-ot, hogy megmenthesse az ottani bankokat), vagy látom milyen életet élnek a fináncok Londonban és New Yorkban (Wall Street farkasa igaz történeten alapul), milyen bónuszokat kapnak, vagy mintha mostanában központi utasításra direkt gyengülne a forint drágábbá téve neked a benzint, a külföldi utazást és a külföldi termékeket, akkor jobb ha elgondolkodsz a Bitcoin hasznosságán.

A Bitcoint ugyanis nem irányítja senki. Nincs mögötte egyetlen kormány sem, egyetlen háttérhatalom, se UFÓ-k, se Zámbó Jimmy. Annyit ér, amennyit Te nem sajnálsz megadni érte. A tranzakciók automatikusan, minimális költséggel járnak és mindezt kódok és algoritmusok tartják működésben szemben a nagyon gyakran gyarló és kapzsi emberek helyett. Nem kell senkiben sem bíznod használatakor, hiszen tudod, hogy ha felkerült a tranzakciód a blokkláncra, akkor az meg fog a rendeltetési helyére érkezni. Ugyanúgy, ahogy tudod, hogy 1+1 az 2 és soha nem lesz 3. A bankod ezzel szemben simán mondhat neked 3-at az 1+1-re, ha épp úgy tartja kedve.


🤬 Cenzúramentes eszmecsere: https://www.facebook.com/bitcoinbazis/
📰 Értesülj azonnal a friss hírekről: https://t.me/bitconbazishirek
🦅 Csipogj ránk itt is: https://twitter.com/BitcoinBazis
🤤 Dögös csajok és pasik (ritkán): https://www.instagram.com/bitcoin_bazis/
🔰 Kezdőknek: https://www.bitcoinbazis.hu/utmutato/

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.