Alapjaiban más a mostani Bitcoin árfolyam emelkedés a korábbihoz képest

Egy kísérleti mutató a bitcoin hálózaton átfutó tranzakciók minőségét és mennyiségét elemzi. Ez pedig azt mutatja, hogy sokkal nagyobb fundamentumok mozgatják a mostani árfolyamot, mint azt gondolnánk.

Bitcoin árfolyam és a TAAR mutató

A tranzakciós mennyiséget az aktív címekhez viszonyító indikátor, a Transaction Amount to Active Addresses Ratio (TAAR) elosztja a bitcoin elmúlt 24 órában tapasztalt tranzakciós volumenét az aktív forgalomban lévő tárcák számával. Ezzel be lehet azonosítani, hogy átlagosan mennyi tranzakció fut át egy bitcoin címen keresztül napi szinten.

Ha ez a TAAR magas, az azt mutatja, hogy, az egyes címeken keresztül nagyobb összegű kriptopénz folyik át. A mutató a hálózat “minőségét” – azaz, hogy mennyit költenek el bitcoinban, viszonyítja a mennyiséghez – azaz, hogy mennyi felhasználó költi el ezen a csatornán át pénzét.

Amikor a bitcoin hálózat minőségi és mennyiségi mutatója is magas, akkor ez az árfolyamon is tükröződik és fordítva, amikor kevés a mennyiség és alacsony a minőség, akkor az árfolyam is rendszerint alacsonyabb volt a múltban.

2013 áprilisa óta figyeli a mutató a Coinmetrics, a múltbeli adatok alapján pedig arra következtetnek, hogy a fenntartható trendek jól követik a TAAR mutató növekedési trendjét.

TAAR mutató

Mutató a csúcson

A fenti ábrán jól látszik, hogy a korábbi medve piacokat hogyan követte folyamatos árfolyam emelkedés, ahogy a TAAR mutató is emelkedő trendbe váltott át.

Ez alapján pedig a bitcoin árfolyam emelkedése mögött több lehet, mint csak árfolyam spekuláció.

A mostani időszakban pedig ismét emelkedésbe csapott át a mutató görbéje, mely összecseng az elmúlt hetekben tapasztalt árfolyam emelkedéssel. Ha a korábbi piaci helyzeteket követi helyzet, a jelenlegi árfolyam emelkedés is hosszútávon megmaradhat. Bár a korrekció rendszerint elkerülhetetlen a piacon, ezen modell alapján csak akkor kell aggódni a jelentős árfolyam esés miatt, ha a TAAR mutató is jelentősen veszít a momentumából.

Fontos kiemelni, hogy a modell csak 6 éve vesz alapul, ezért nem árt egybevetni más elemzési technikákkal is, hogy valóban jó jelzést adjon a kereskedésben.

Mindenesetre érdekes látni, hogy a bitcoin hálózat aktivitása az elmúlt hónapok során milyen minőségi változáson ment át.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük