Alávaló reklámfogással próbál ügyfeleket nyerni a Coinbase Venezuelában

Komoly közösségi média visszhangot váltott ki a Coinbase új akciója, amely során Zcash-ban (ZEC) 1 egész dollárt (jól olvastátok, kerek 284 forintot) adományoz a szegény venezuelai családoknak minden egyes nap.

Nem nyúlt a zsebébe a múlt évben 1 milliárd dollár bevételt elérő Coinbase

Egy december 11-ei Coinbase blogbejegyzésben a vállalati vezetők által megálmodott ’12 days of Coinbase’ (azaz, a ‘Coinbase 12 napja’) azt a célt szolgálja, hogy segítsen azokon, akiknek nincs elég.

A körülményeket figyelembe véve nemesnek is nehezen nevezhető iniciatívát kihasználva bizonyára belekontárkodhatott a vállalat üzletfejlesztési osztálya is az akcióba ugyanis gondolták, mi lenne, ha akkor azt az árva napi egy dollárt, ami körülbelül kutyakajára elég még ott is, Zcash-ben utalnák át. Minden tiszteletet megadva a privátcoin Zcash csapatának, nem sokan használnak ZEC-et Venezuelában, annál többen bitcoint és dash-t. A Coinbase december 5-én listázta a Zcash-t melynek a jelenlegi árfolyama 2017. áprilisa óta nem látott negatív magasságokban röpköd.

“A címzettek élelmiszert és alap cikkeket vásárolhatnak a helyi üzletben, ami egyben kriptót is elfogad, ezzel támogatva a mindennapi kiadásokat — ez az 1 USD-vel egyenlő felajánlás 1-2 kiló proteinre vagy 2 kiló keményítőre és zöldségre elég,” áll a bejegyzésben.

A kezdeményezés révén 100 családot napi 1 dollárnyi ZEC-el támogatnak három hónapon át a GiveCrypto oldalon keresztül ami történetesen a Coinbase CEO Brian Armstrong egyik startupja (ilyen összefonódások esetén Magyarországon már menne a mészárosozás ezerrel).

Ahogy a kezdeményezés publikussá vált a Coinbase és Armstrong Twitterjét elárasztották a negatív vélemény nyilvánítások. Egyesek csak szkepticizmusuknak adtak hangot, mások undorukat és megvetésüket kiáltották világgá.

A hozzászólók, beleértve a hiperinflációval és mélyszegénységgel küzdő venezuelaiakat is rámutattak, az ilyen kezdeményezések – beleértve a dash nyomulását is Venezuelában – célja nem a szegények megsegítése, hanem az altcoinok hirdetése és nem több hitvány marketingfogásnál.

Venezuela a 8 milliárd dolláros piaci kapitalizációjú Coinbase kísérleti nyulává vált, jegyezték meg sokan.

“Nem látom át, hogy egy # kriptovaluta adomány hogyan segíti az embereket (Venezuelában),” kommentálta José Rafael Peña, a spanyol nyelvű CryptoNoticias híroldal szerkesztője.

“Annyi kriptovaluta adományakciót láttam már a szegényeknek, hogy már csak egy adományozók által indított hirdetési stratégiaként tekintek rájuk.”

 

“Te darab sz@r”

Voltak akik ennél jóval extrémebb verbális abúzúsba kezdtek, jogosan.

Brian Armstrong bejegyzését kommentálva Udi Wertheimer szoftverfejlesztő különösen kiakadt a milliárdos bitcoin váltó fösvénységén.

“A ‘Venezuela mém’ egy éve kissé elcsépelt a ‘kriptó’ csalók körében, de sokkolva látom, hogy Brian ugyanezt csinálja,” twítelte.

“Adsz 1 dollár értékű Zcash-t a venezuelai családoknak? (Menj a p…csába). Adj nekik USD készpénzt te rakás sz@r. Hihetetlen[.]”

“És most komolyan eladományozol 10 000 dollárt? Ez valószínűleg az az összeg, amit *másodpercenként* az ügyvédeidre költesz hogy megúszd mindennek a sz@rnak a listázását. Büszkének kellene lennünk rád? A dogecoinosok tripla annyit összegyűjtöttek a tiszta ivóvíz  akciójukkal *kib@szott 2014-ben*!!!”

Egyébként is rájár a rúd mostanában a Coinbase-re. Pár nappal korábban a TechChrunch publikált egy cikket a Coinbase frissen listázott 30 új altcoinjáról, ahol a Coinbase altcoin  kaszkadőrmutatványát shitcoinokkal való maszatolásnak állítja be.

Borítókép: id. Peter Brueghel: A hét fő bűn, fösvénység

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük