Általános XRP/USD fundamentális elemzés: növekvő intézményi elismertség

A XRP/USD a decemberi esés után, folyamatosan növekszik, jelenleg 0,25 dollárnál jár, ami azt jelenti, hogy több mint 20%-os növekedés figyelhető meg a tavalyi árzuhanáshoz képest. Az alapvető mutatók szintén növekedést mutatnak.

A Ripple (XRP) egy fizetési protokoll és hálózati token, amelynek célja az, hogy a SWIFT banki protokollal versenyre keljen. A kriptovaluta ára a 2018. januári csúcs után 94%-kal esett. Piaci kapitalizációja jelenleg 10,416 milliárd dollár, forgalomban lévő tokenkínálata 43,67 milliárd XRP.

Ripple történelem

Az XRP-t 2012 novemberében alapította Arthur Britto, Chris Larsen és Jed McCaleb. A trióhoz csatlakozott Ryan Fugger, aki 2004-ben a RipplePay nevű fizetési protokoll kidolgozásán kezdett el serényen dolgozni. 2012 szeptemberében a projekt neve még NewCoin volt, amit októberben OpenCoin-ra kereszteltek át. 2013 szeptemberében viszont a Ripple Labs nevet kapta. 2013 májusában McCaleb lemondott, júliusban pedig hivatalosan elhagyta a projektet. A Ripple elhagyásakor McCaleb 5,3 milliárd XRP-t kapott, amelyet csak korlátozott mennyiségben tud eladni, egy 2016-os egyezség alapján. 2019. szeptember 7-én további 100 millió XRP-hez jutott.

2015 óta Brad Garlinghouse a Ripple Labs vezérigazgatója, David Schwartz pedig 2018. július óta a projekt műszaki vezetője. Schwartz 2011-ben csatlakozott a Ripple Labs-hoz, mint vezető kriptográfus. Az alapítók kezdetben 100 milliárd XRP kibányászásában állapodtak meg, aminek 80%-ával a Ripple Labs vagy más néven a Ripple rendelkezik. 2015 májusában az Egyesült Államok Kincstárának Pénzügyi Bűncselekmények Végrehajtási Hálózata (FinCEN) megállapította, hogy az XRP tokeneket nem regisztrálták értékesítésekor, így a társaság 700 000 dollár bírságot kaptak.

Az XRP token továbbra is regisztrálatlan. A Ripple ugyanakkor azt állítja, hogy a hálózata decentralizált, a token nem a Ripple részvényeit jelenti, és hogy a hálózat akkor is működne, ha a Ripple Labs már nem létezne.

Negyedéves jelentés

A Ripple most adta ki a 2019. évi negyedik negyedéves (Q4) jelentését, amelyből kitűnik azonnal néhány érdekes információ. A Ripple a negyedik negyedévre nullára futtatta a határidős programozott eladásokat, kizárólag a tőzsdén kívüli (OTC) értékesítésre összpontosítva. Az elmúlt negyedévben az XRP teljes értékesítés 13,08 millió dollár volt, szemben az előző negyedévi 66,24 millió dollárral. A napi XRP volumen a negyedik negyedévben csökkent. Az átlagos napi volumen 187,34 millió dollár volt, szemben a harmadik negyedévi 198,10 millió dollárral, míg a második negyedév alatt a napi átlagos mennyiség 429,51 dollárt mutatott.

Az XRP múlt havi kereskedési volumene az összes kriptotőzsdét figyelembe véve több mint 5,7 milliárd dollár volt, az elmúlt 7 napban pedig 1,3 milliárd dollár és a 100 legnagyobb XRP cím a teljes forgalomban lévő készlet 73,8%-ával rendelkezik.

Az XRP hálózat a Ripple protokoll konszenzus algoritmust használja, amely összesíti a csomópontok és az érvényesítők megbízható alhálózatait. Jelenleg 983 nyilvános csomópont van, 50%-uk futtatja a legújabb szoftvert, az 1.4.0 verziót. A hálózatnak 137 aktív hitelesítője van, amelyek 55%-a ellenőrizetlen, 25%-át pedig a Ripple irányítja. 2018 novemberétől kezdve egy Ripple szervernek napi kb. 12 GB adat tárolását igényelte és 8,4 TB-ra van szükség a teljes XRP főkönyv tárolására. A hálózatban való részvételhez azonban nem szükséges teljes csomópont és a csomópontok területet szabadíthatnak fel a főkönyv számára.

XRP elemzés

Ripple projektek

A Ripple különböző lehetőségeket kínál a vállalati és banki megoldásokhoz is, amit egységesen RippleNet-nek neveznek. Ide tartozik az xCurrent, az xRapid és az xVia. Az xCurrent a globális banki kifizetéseket kezeli, hasonlóan a SWIFT rendszerhez. Az xRapid, amely 2018. októberében született, on-demand likviditást biztosít az XRP vételén és eladásán keresztül. Az xVia felhasználható egyirányú kifizetések küldésére. A három eszköz közül csak az xRapid-hez kell XRP tokent használni. 2019 októberében a Ripple bejelentette, hogy a szolgáltatások most már a RippleNet portálon kerülnek összekapcsolásra.

2019 júliusában a Ripple azt nyilatkozta, hogy 30 millió dollárt fektetett be a MoneyGram-ba, amely stratégiai partnerséget kötött a RippleNettel. Novemberben további 20 millió dollárt fektetett a cégbe, ezzel 10%-ra növelve a Ripple részesedését a társaságban.

Kutatási és fejlesztési kezdeményezések

A Ripplenek két másik monetáris eszköze van az ökoszisztéma növekedésének elősegítésére, egy kockázati tőke és egy egyetemi blokklánc kutatási kezdeményezés (UBRI). Az Xpring kockázatitőke vállalkozás támogatásokat nyújt az igazolt vállalkozók által irányított cégek és projektjeik számára. 2019 májusában az Xpring az Agoric, intelligens szerződéses platformba is befektetett.

Az UBRI kezdeményezés 50 millió dolláros forrással rendelkezik az XRP-vel kapcsolatos kutatások fejlesztésére. Az UBRI világszerte több mint 40 egyetemet ölel fel és több mint 100 aktív kutatási projekt indítását segítette elő különféle témákban. Emellett fontos megemlíteni a Rippleworks-t is, amely egy 2015-ben alapított, a társadalmi vállalkozások finanszírozására összpontosító nonprofit szervezetet. 2019-ben Larsen és felesége 25 millió dollárt adományozott XRP tokenben a San Francisco State University-nek. A külső XRP protokoll ökoszisztéma magában foglalja az Interledger-t, a Coil-t és a Codius-t, amelyek mindegyike összekapcsolható a funkcionális és fejlesztői csoportokkal.

Az Interledger Protocol (ILP) különféle elosztott és decentralizált könyveken keresztül is képes átutalásokra és közvetítőkön keresztül mozgatja a pénzt. 2019 májusában a Stronghold az ILP-vel egyesült azért, hogy létrehozza a Stronghold USD stabilcoint.

A Coil adományok kifizetését teszi lehetővé a különböző internetes oldalak számára, akik reklámokkal való bombázás vagy a felhasználói adatok eladása nélkül kívánnak bevételhez jutni. A Coil valós időben fizet a weboldalaknak a Web Monetization API segítségével. Hasonló mikrofizetési megoldást kínál a Brave böngésző is. A Coil az ILP-t és a Stronghold USD-t használja a tartalomkészítők kifizetéséhez. A hónap elején a Ripple vezető fejlesztője, Evan Schwartz elhagyta a Ripple-t, és a Coil-hoz csatlakozott.

A Codius egy okosszerződés platform, amely lehetővé teszi a blokkláncok közötti átjárhatóságot. 2018 novemberében a Bill & Melinda Gates Alapítvány bejelentette, hogy az ILP-t és a Coil-t a Mojaloop-al együtt a bankszámlával nem rendelkezőknek nyújt segítséget a kifizetésekben. A hálózaton lévő napi tranzakciók száma a közelmúltban közel négymillióra emelkedett. E tranzakciók nagy részét a pénzátutalás és a pénzváltási szolgáltatás generálta. Az átlagos tranzakciós díj 0,00025 dollár, ami az egyik legalacsonyabb díj a kriptovaluták között.

XRP elemzés

Címek és fejlesztők

A heti aktív címek (WAA) száma jelentősen csökkent 2018 januárja óta, de július közepén elérte a 18 hónapos csúcsot. Összességében véve az elmúlt hónapban emelkedett a címek száma. Úgy tűnik, hogy az XRP iránti igény növekszik. A WAA legnagyobb növekedése 2017 közepén és végén volt megfigyelhető, ami az árak jelentős emelkedéséhez köthető. A hálózat átlagos tranzakciós értékei 2018. március óta 1200 és 6500 dollár között voltak.

A fejlesztői tevékenységről is ejtve néhány szót, a Ripple projekt 77 Github repóval rendelkezik, az elmúlt évben összesen 212 committel, közel 70 közreműködővel. A Ripple 1.4.0-es verziója decemberben jelent meg. Az XRP-vel kapcsolatos commitok többsége a Ripple dev portálon történt, míg a ripple repóban az elmúlt hónapokban nagyon kevés commit született.

A legtöbb érme a Github fejlesztői közösségét használja, ahol a fájlokat mappákba mentik, más néven repókba és ezeken a fájlokon végrehajtott változtatásokat úgynevezett commits segítségével rögzítik. Habár a kötelezettségvállalások inkább a mennyiséget képviselik, nem pedig a minőséget, a magasabb commitok magasabb dev aktivitást és érdeklődést jelentenek.

XRP a tőzsdéken

Az XRP a következő tőzsdéken van jelen: Binance, Huobi, Bitrue, Hitbtc, Zb, Bitstamp, Upbit, Bitbank, Bitso, Poloniex, Kraken, Bitfinex, Coinone, Btcmarkets, Exmo, Bittrex, XRP ledger, Korbit, Bitcoin-Indonesia, Cex.io. 2019 júniusában két tőzsdét, a Gatehubot és a szingapúri Bittrue-t hackertámadás ért, az előbbiről 10, az utóbbiról 4,5 millió dollárnyi XRP-t loptak el. Mindkét tőzsde becslése szerint, a támadás mintegy 100 felhasználói fiókot érintett. A Gatehub alapvetően az XRP főkönyv sérülékenységét hibáztatta és nem kívánja visszatéríteni a veszteségeket. A Bittrue ezzel szemben teljes egészében megtéríti az ellopott kriptovalutákat. 2019 július közepén a japán Bitpoin bejelentette, hogy forró és hidegtárcákat törtek fel, amelyekről 32 millió dollárnyi BTC-t, LTC-t, ETH-t és XRP-t tulajdonítottak el. A Remixpoint, a Bittrue anyavállalata azt mondta, hogy visszafizeti az ügyfelek veszteségét.

Az általános elemzés tehát azt mutatja, hogy az elmúlt évben csökkenő aktív címek mellett csak enyhe növekedést mutatott az XRP, a számos RippleNet partnerség és bejelentés ellenére. Sokan még mindig arra várnak, hogy a Ripple Labs regisztráltatja az XRP tokent értékpapírként. Közben bejelentették már, hogy a következő évben tőzsdére menne a Ripple cég. Az XRP viszont újabbnál újabb tőzsdéken jelenik meg a világon, amellyel egyre több kriptorajongó számára válik elérhetővé.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.