A következő FOMC-ülés után pontosabb képet kapunk az altcoin szezonról

Az altcoin szezonban az altcoinok jelentősen felülmúlják árfolyam-növekedésben, kereskedési volumenben és figyelemben is a Bitcoin-t. Ebben az időszakban parabolikus növekedésekkel szembesülhetünk, mely ötszörös, tízszeres megtérüléseket idézhet elő a semmiből.

A reménykedés előtt azonban érdemes figyelemmel kísérni a FED következő ülését, melyre a héten kerül sor. A kamatcsökkentés elmaradása előidézhet egy utolsó kapitulációt, ugyanakkor a kamatvágás beindíthatja az altcoinok szárnyalását.

Itt van az altcoin szezon előszele

A Blockchain Center régóta méri a Bitcoin és altcoinok közötti erőfölény alakulását. Az elemzőcég szerint akkor beszélhetünk altcoin szezonról, ha az 50 legnagyobb kriptovalutának legalább 75%-a túlteljesíti a Bitcoin-t, ellenkező esetben Bitcoin szezonról beszélünk. Ebben az időszakban az altcoinok parabolikus mozgásra kapcsolnak, kereskedési volumenük meghaladja a BTC-ét és ami fontos, csökken a Bitcoin egész piacon mért dominanciája. Az altcoin szezonban új projektek jelennek meg, rengeteg airdrop és ICO valósul meg, és a mainstream média is felkap néhány projektet.

Annak ellenére, hogy számos jóslat szól az altcoin szezon potenciális érkezése mellett, érdemes az előző ciklust megvizsgálni, ahol az altcoinok az amerikai központi bank, vagyis a FED kamatcsökkentése előtt kapituláltak közvetlenül. 2019 júniusában az altcoinok még egy utolsó korrekciót végrehajtottak, mielőtt elkezdődött volna a parabolikus mozgás. Most ez a kamatdöntés június 12-re van kiírva, az FOMC ülésen pedig jelenleg 0,6% esélyt látnak arra, hogy az 5,25 – 5,50%-os alapkamat csökkenne.

Az iparági elemzők várakozásai

A kriptoközösség álláspontja egyértelmű, az altcoin szezon jönni fog előbb-utóbb. Moustache szerint, ha a mostani ciklus hasonlóan alakul, mint az előző, akkor egy kisebb visszatesztelés után megindulhat a parabolikus növekedés. Az MN Trading társalapítója, Michaël van de Poppe legutóbbi X-bejegyzésében úgy kommentálta a péntek esti korrekciót, mint a bikás kitörés előtti, utolsó, szükséges mozzanat. Mister Crypto szerint a Bitcoin időszakának vége van, és itt az ideje, hogy az altcoinok belépjenek a „banán-alakzatba”.

A Blockchain Center szerint jelenleg a Bitcoin szezon uralja a piacot, a BTC dominanciája év eleje óta 8%-ot emelkedett és elérte az 55,2%-ot is. Az elmúlt 90 napot tekintve a BTC-t csupán 9 altcoin tudta túlteljesíteni, melyek közül a legtöbb mémcoin ($PEPE, $WIF, $FLOKI) volt.

Jelentős veszteségek az altcoin-piacon

Amennyiben a pénteki korrekció az altcoin szezon utolsó, szükséges lépése volt, előfordulhat, hogy a héten valóban komoly feltámadásokra számíthatunk. Az október óta kifejezetten jól teljesítő altcoinok jelentős veszteségeket szenvedtek el a héten. Az egyik legígéretesebb AI-kriptovaluta, a Fetch 22%-ot, a 2023-ban brutális növekedést produkáló Celestia 19%-ot, az impresszív gaming-ökoszisztéma, a BEAM 17%-ot és az Nvidia-val partnerkapcsolatban lévő NEAR Protocol 12%-ot veszített értékéből.

Érdemes kiemelni az Ethereumot is, mely május 20-a óta valósággal leuralta a Bitcoin-t, és közel 30%-os növekedést mutatott be a vizsgált időszakban. Az Ether árfolyama a potenciális ETF-kereskedés előtt 4%-ot esett, lokális mélypontját 3600 dollár alatt találta meg.

A pozitívumokat is érdemes ennek ellenére megemlíteni. Az egyik legígéretesebb RWA-projekt, a MANTRA Network ($OM) 25%-os, a Bitcoin-ordinals mögött álló ORDI ($ORDI) pedig 24%-os emelkedésen ment keresztül az elmúlt héten, ezzel mindkét projekt megszilárdította helyét a 100 legnagyobb kriptovaluta között.