Amerika, ami soha nem fogy ki a pénzből

Jerome Powell, a Federal Reserve elnöke a tegnapi FOMC sajtóértekezleten kijelentette, “valószínűleg újabb pénzügyi stimulusra lesz szükség” hozzátéve, habár a gazdaság helyreállása gyorsabb az elmúlt 60 napban, mint várták, de azért akadhatnak lassulást eredményező kockázatok, HA nem lesz több helikopterpénz. Az Egyesült Államokban jelenleg 11 millió munkanélkülit tartanak számon, mind a KKV-knak, az állami és szövetségi kormányoknak esik a bevétele (mialatt a FED 120 milliárd dollárt pumpál minden hónapban a gazdaságba).

Nem is akárhonnan kapott támogatást 1500 milliárd dolláros újabb stimulustervéhez Jerome Powell: maga Trump elnök tört kardot mellette szembemenve még a saját Republikánus pártjával is. Trump az ösztönzőcsomagot már a következő 10 napban jóváhagyatná a Képviselőházzal, hiszen szorítja az idő: két hónap sincs az elnökválasztásokig.

Trump az ösztönzőcsomag tető alá hozása érdekében még a befolyásos Demokrata Párti Nancy Pelosi felé is baráti gesztusokat tett a napokban, aki szerint minél nagyobb az ösztönzőcsomag, annál eredményesebb lesz a gazdasági helyreállás. Eközben a Republikánus oldal vaskalapos konzervatívjai beérnék 650 milliárddal is a már amúgy is rekordon álló államadósságra hivatkozva, ami csak az idén 3300 milliárd dollárral emelkedik.

A Powell jegybankelnök azért is támogatja az újabb mega-ösztönzőcsomagot, mert néhány hónappal az első 1200 dolláros havi csekk után mára kiderült, hogy nincs komolyabb hatással az inflációra, ami éves szinten alig éri el az 1%-ot. A hirtelen megnőtt államadósság elinflálásához pedig ennél jóval magasabb értékre lenne szükség. Az újabb stimulustól azt várja, hogy végre elszabadulhatnak a fogyasztói árak.

Az Egyesült Államok adóssága második világháború óta nem látott szintre emelkedett. Amennyiben beindul az elsősorban inflációt stimulálni kívánó Fed-pumpa, akkor az a COVID-korlátozásokkal egy veszélyes kombinációt teremthet a részvénypiacokon, ami véget vethet a techcégek, de akár a kriptók idei jó teljesítményének is.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.