Az amerikai adóhatóság adatszolgáltatásra kötelezi a Coinbase bitcoin tőzsdét

Az IRS, az amerikai adóhatóság felhasználói adatokat követel a Coinbase bitcoin tőzsdétől.

Az amerikai adóhatóság adatszolgáltatásra kötelezi a Coinbaset

Nyomozás az adatok utánNovember közepén jelent meg a hír, hogy az amerikai adóhatóság a “John Doe idézés” révén tranzakciós adatokat kért be a Coinbase platformtól. Az Észak-Karolinai megyei bírósághoz érkezett be a beadvány. A “John Doe idézés” során az IRS információ nyújtásra kötelezhet harmadik feleket, hogy felderítse az ismeretlen adófizetőket.

Az adatszolgáltatás mögöttes oka, hogy az adóhatóság azt feltételezi, hogy megalapozott gyanú szerint a Coinbase bizonyos felhasználói adóelkerülésre használták a bitcoin tőzsdei kereskedést. A Coinbasenek 2013 január 1 és 2015 december 31 közötti tranzakciót adatait kell átnyújtani, a nyomozás ugyanis ezt az időszakot fogja befedni.

A bírósági határozat az adatszolgáltatásról

A bíróság a napokban azonban úgy döntött, hogy a bitcoin kereskedéssel foglalkozó tőzsdei platform köteles az adatokat átadni a hatóságnak.

 Caroline D. Ciraolo, az Igazságügyi Minisztérium Adó Osztályának vezetője így nyilatkozott:

[su_quote]A virtuális pénzek használata exponenciálisan növekszik, ezért felmerül a kérdés, hogyan kell megfelelni az adófizetési kötelezettségnek. A John Doe idézéshez hasonló eszközök lehetőséget nyújtanak a hatóságnak, hogy az amerikai adófizetők felé egyértelmű üzenetet küldjenek.  Azaz bármilyen formájú pénzt is használjanak – legyen az bitcoin vagy dollár – a jövedelmet be kell vallani és a megfelelő adó ki kell fizetni.[/su_quote]

Az amerikai adóhatóság korábban közreadott információs kiadványa szerint a virtuális pénzeket mint ingóságot kell kezelni szövetségi adózás szempontjából. Az az adózó, akik virtuális pénzhez jut áruk és szolgáltatások értékesítése során, valós piaci értéken kell jövedelemként beszámítania.

A Coinbase nem adja fel

A Coinbase nem adja felEgy képviselő a Coinbasetől úgy nyilatkozott, hogy a felhasználók adatbiztonságát kiemelten fontos ügyként kezelik. Ezért a kérést fellebbezték a bíróság előtt.

A Coinbase az alábbiak szerint nyilatkozott:

“Tisztában vagyunk a döntéssel és számítottunk rá. Bíróság előtt fogjuk megtámadni az igazságügyi minisztérium kérést. Ahogy korábban is nyilatkoztunk, aggódunk az amerikai ügyfeleink jogos adatvédelmi jogaikért.”

Az online bitcoin tőzsde szerint azért van szükség a csoportos adatszolgáltatásra, mert az IRS nem képes kidolgozni egy életképes és hatékony adózási stratégiát a digitális pénzekre vonatkozóan.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük