Az amerikai adóhatóság öt év után végre kiadott egy kriptovaluta adózási útmutatót

Az Amerikai Adóhivatal (IRS) öt év után végre megjelentette az útmutatóját arra vonatkozóan, hogyan kellene számítani az adót a kriptovaluta befektetések után.

A szektorbeli vállalatok már nagyon várták ezt iránymutatást miután az adóhivatal vezetője 2019. májusában bejelentette, hogy dolgoznak ennek az útmutatónak az elkészítésén. A hivatal utoljára 2014-ben adott ki bármiféle szabályozást a témában, ami nagyon sok kérdést nyitva hagyott, mialatt a kriptopiacok is sokkal komplexebbé váltak az eltelt időszakban.

Ahogy várták, az útmutató foglalkozik a legfontosabb témákkal, mint: az adókötelezettség a kriptovaluta forkok esetében, a kriptovaluta mint bevétel értékelésének az elfogadható módszertanai, és hogyan kell kiszámolni az adóköteles profitot a kriptók értékesítése után.

Drew Hinkes, az Athena Blockchain jogi vezetője szerint az adóhivatal szempontjából ez egy helyes lépés volt. Kirk Phillips, számviteli szakértő azonban meglepődve tapasztalta, hogy az útmutató főleg csak a kriptovaluta forkokkal foglalkozik.

A forkok szabályozása

Egy régóta vitatott kérdést zárt le végre az útmutató, amely kimondja, hogy a már létező blokkláncokon a kriptovaluta forkok során keletkező új kriptovalutákat ugyanúgy kell kezelni, mint a kapott kriptovaluta után keletkező fair piaci értéken számított bevételt.

Más szavakkal kifejezve az adókötelezettség akkor áll fenn, ha az új kriptovaluta bejegyzésre kerül a blokkláncon, azaz ha az adófizetőnek irányítása van a kriptovaluta felett és el is tudja azt költeni.

A dokumentum pontos megfogalmazása:

Ha a kriptovaluta átesett egy hard forkon, de te nem kaptál ebből semennyi új kriptovalutát semmilyen utaláson keresztül, akkor neked nem keletkezett adóköteles bevételed.”

Mások azonban nem látják ennyire egyértelműen a kiadott útmutatót. Jerry Bito, a Coin Center ügyvezetője szerint az adóhivatal nyelvezete zűrzavart okoz.

Az új útmutató valóban hozott egy tisztánlátást bizonyos kérdésekben, hogy hogyan kalkuláljuk az alapokat, a nyereséget és a veszteséget, de pont a hard forkok esetében nem fogalmaz egyértelműen. Egy szerencsétlen következmény lehet, hogy egy harmadik fél most létrehozhat egy adókötelezettséget neked egyszerűen azzal, hogy forkot hajt végre a hálózaton, amihez a te coinjaid tartoznak, vagy utal neked nemvárt coinokat.”

Bevétel elszámolása

A természetes személyeknek akkor kell bevételként értékelni, ha megkapták a coinokat, magyarázza Hinkes.

A bevétel akkor van nyugtázva, ha dominancia és az ellenőrzés elve fennáll… tehát az a képesség, hogy el tudjuk utalni, adni, átváltani vagy valamely más módon megszabadulni tőle. A félelem abból adódik, hogy valaki rosszindulatúan utal neked, és azzal adófizetésre késztet téged. Ez a félelem azonban kicsit túl van gondolva, ugyanis az eszközöket fair piaci értéken kell értékelni, és egy hard fork után az új kriptovalutáknak általában nincs magas értéke.

Phillips kiemeli, hogy előfordulhat olyan eset, hogy egy személy az ethereum tárcájába kap ERC-20 tokent anélkül, hogy észrevenné azt. Attól függően mennyire változik a piaci érték, előfordulhat hogy a befizetendő adó sokkal több, mert a coin értéke a fogadás pillanatában magasabb volt, mint mikor értékesíteni tudja.

Ez a probléma egyre kiugróbbá vált az elmúlt években, ugyanis a protokollváltozás feletti vita egyre élesebbé vált a különböző kriptoközösségekben, aminek az eredménye sok forkolt coin lett, mint az ethereum classic és a bitcoin cash.

Az eredeti bitcoin és ethereum tulajdonosok automatikusan kapnak bizonyos számú coint az új kriptóból a fork után, ami felveti a kérdést, hogy akkor mikor és mennyi adót kell nekik ezután fizetni.

A kriptotulajdonosok és a könyvelők előtt nincs egyértelmű irány.

A költségalap számítása

Jelentősen csökkentheti a bank költségeket a blokklánc technológia

A most kiadott IRS dokumentum végre azt is megfogalmazza, hogy az adófizetőknek hogyan kell meghatározni a költségalapot, vagy a kapott coinokat után számítandó fair piaci értéket a bevételek után, ami származhat akár bányászásból, akár termékek és szolgáltatások értékesítéséből.

A költségalapba be kell számolni minden olyan költséget, ami a coin megszerzése során felmerült, beleértve a díjakat, jutalékokat, és más akvizíciós költségeket.

A harmadik fontos probléma, amire az új adóhivatali szabályozás kitér, az az eset, hogyan számítsuk minden egyes kriptovaluta egység költségét, ami a tranzakció során felmerült például vásárláskor. Ez probléma lehet, ugyanis valaki több körben is vásárolhat coinokat egy év során, és ha eladja egy részét, akkor nem világos, hogy melyik vásárlási árat kell számolni az adóköteles nyereség számításánál.

Az útmutató most kimondja, hogy a kriptotőzsdén vásárolt coin értékét az határozza meg, hogy mennyi volt annak a piaci értéke USA dollárban, amikor a tőzsdén megvételre került. Ide aztán bele kell számolni minden jutalékot és díjat.

Kripto árindex

Ha a coint peer-to-peer tőzsdén vásárolták vagy egy decentralizált tőzsdén, azaz egy DEX-en, akkor a kripto árindexet kell használni a fair piaci érték meghatározásához. Az IRS megfogalmazásában ez azt jelenti, hogy egy kriptovaluta vagy blokklánc elemzőt kell használni, aki világszerte követi a kriptovaluta indexeit, és kiszámolja egy kriptovaluta értékét egy megadott időpontra.

Az IRS szerint a coin eladásakor az értéket úgy kell meghatározni, hogy dokumentálni kell az egyedi mérték digitális azonosítóját mint a publikus kulcs, privát kulcs, cím, vagy azokat a bejegyzéséket, melyek az összes egység tranzakciós információt mutatják egy egyedi számlán vagy tárcában.

Az új szabályozás megengedi a ’first-in, first-out’ könyvelést is. Ez a gyakorlatban úgy néz ki, hogy tegyük fel vettem egy egységet 5.000 dollár értékben, egy második egységet pedig 2.000 dollár értékben, és utána eladtam belőle egy mennyiséget. Itt vagy megjelölöm az eladott egységet, vagy használom a ’first-in, first-out elvet. Adótervezés szempontjából ekkor megjelölhetek minden eladott egységet vagy a first-in, first out használatával szabályozhatom, hogy profitot akarok elérni, vagy néhány esetben veszteséget is el lehet számolni.

További esetek

Azon kriptofelhasználók elkeseredésére, akik használják a kriptókat a mindennapokban is például kávé vásárlásra, ugyanúgy ki kell számolni az adókötelezettséget, az IRS nem ad semmilyen felmentést bizonyos érték alatt sem. Ha valakinek fizetünk egy szolgáltatásért, az eredményezhet nyereséget vagy veszteséget is, attól függően, hogy mi a különbség a fair piaci értékben a kriptovásárlás és a szolgáltatás utáni fizetés, azaz a kriptoeladás közötti értékben.

A korábbi 2014-es útmutató szerint is adóköteles volt a termékek és szolgáltatások vásárlása, azonban az még a digitális valutákat inkább tulajdonként kezelte, semmint fizetőeszköz volt adózás szempontjából. Ez nem igazán segítette az általános fizetés elterjedését, és nagyon megnehezítette azon tulajdonosok életét, akik már akkor is be akarták vallani a kriptotranzakciók után keletkezett adójukat.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük