Adómentes tevékenységnek minősül a kriptovaluta kereskedelem Portugáliában

A portugál adóhivatal publikálta álláspontját az országban lebonyolított kriptovaluta kereskedelem és kriptovalutás vásárlás adóvonzatával kapcsolatosan. Ezek alapján az adóhivatal álláspontja, hogy se a kereskedelem se a kriptókkal történő vásárlásnak nincs adóvonzata.

A CoinTelegraph friss cikkében a Jornal de Negócios üzleti magazin hírére hivatkozik mint forrás, ami azt írta augusztus 26-án, hogy a portugál adóhivatal végre megerősítette, a kriptovaluta tranzakciók és vásárlások áfamentes tevékenységnek számítanak.

Az adóhivatal azután állt elő a közleménnyel, hogy egy az országban működő bányásztársaság kikérte a véleményét. A portugál nyelvű dokumentumban leírják, a fiatpénz átváltása kriptóra áfamentes, sőt, a felhasználóknak jövedelemadót sem kell fizetniük utána.

A hivatalos közleményükben a portugál adóhivatal egy 2015-ös döntésre hivatkozik az Európai Bíróságtól, amit a svéd bitcoin portál Bitcoin.se ügyében hozott. Akkor a váltó esetében úgy döntött a bíróság, hogy a bitcoin egy fizetőeszköz és ezért áfamentesek a vele való tranzakciók. A döntés ellen később a svéd adóhatóság fellebbezett.

Portugália egyébként is meglehetősen baráti környezetet biztosít a kriptovalutákkal foglalkozó magánszemélyeknek és vállalkozásoknak. 2016-ban már egyszer úgy döntött, hogy a kriptók értékesítése után keletkező nyereség nem jövedelemadó-köteles.

Kíváncsi vagy rá mi a helyzet Magyarországon? Olvass tovább!