Az amerikai határőrség szerint a blokklánc alapú biometrikus azonosításé a jövő

A blokklánc alapú biometrikus azonosítás lehet a biztonság úttörője az utazások során, állítja az amerikai határőrség és vámhivatal.

Blokklánc alapú biometrikus azonosítás

A Skift utazással foglalkozó hírportál csütörtöki cikkében nyilatkozott az amerikai határőrség egyik szóvivője.

Sikina Hasham, a fejlesztésekért felelős igazgató egy olyan turisztikával foglalkozó rendezvényen szólalt fel szerdán New Yorkban, ahol a blokklánc technológiai megoldásokat mutatták be. A panelbeszélgetésben David Post, az IBM blokklánc részlegének igazgatója is részt vett. Neki adott válaszában tért ki Hasham a blokklánc technológiai alkalmazhatóságára.

Van egy terület, ahol jelentős sikereket láttunk már eddig is a blokklánc technológia alkalmazásában. Ez pedig a biometrikus azonosítás.

Már most is létezik egy olyan szolgáltatás, ahol azt ellenőrzik, hogy egy személy, aki felszállt egy az Egyesült Államokra tartó gépre rendelkezik-e megfelelő papírokkal ahhoz, hogy belépjen az országba. Hasham elmondása szerint ezt a rendszert jól ki lehetne egészíteni, ha több adatot lehetne tárolni egy biztonságos platformon több kormányzati szerv adatbázisát összekötve. Ehhez pedig a blokklánc technológia megfelelő megoldást nyújthat.

További fejlesztésre van szükség

Emellett Hasham azt is hozzátette, hogy ahhoz, hogy a blokklánc technológia jobban el tudjon terjedni és maximálisan kihasználható legyen még további fejlesztésekre van szükség. Elmondása szerint szükséges egy olyan rendszer kialakítása ahol a több szervezet blokklánc alapú rendszere egymással kommunikálni tud.

Amennyiben az országok kormányzatai a blokklánc technológiát alkalmaznánk a meglévő adatbázisok helyett, az adatmegosztás kulcsfontosságú kérdéssé válik. A határátlépéshez szükséges, hogy az iparág megfelelő sztenderdeket hozzon létre ahhoz, hogy a tárolt adatok megfelelő szintű biztonsága biztosított legyen.

“Számunkra a legfontosabb a biztonság, de emellett szükséges biztosítani, hogy a kereskedelem és az utazás is zavartalanul működjön. A blokklánc technológia még relatív újnak számít az utazás világában, de már dolgozunk rajta, hogyan tudjuk bevonni az iparág szereplőit, hogy a technológia a segítségünkre váljon.” – mondta Hasham az amerikai határőrségtől.

Az amerikai határőrség már most is tesztel blokklánc technológiai megoldásokat. Blokklánc technológia segítségével követik nyomon a szállítmányozást és dolgoznak azon, hogyan biztosítható a technológia révén a származási hely bizonyításához szükséges okiratok.