Az amerikai katonaság blokklánc technológiával védené a nukleáris fegyvereket

A blokklánc technológiát elemzi az amerikai védelmi minisztérium, hogy biztonságosabb hálózatokat hozzanak létre. A cél olyan katonai rendszerek létrehozása, melyekbe nem lehet betörni. Ilyen védelmi rendszer őrzi az Egyesült Államok nukleáris fegyvereit is.

Egy külön ügynökség foglalkozik a védelmi rendszerek fejlesztéséhez szükséges kutatással, a Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA). Ez az ügynökség segített annak idején az internet kialakításában is. Ahol fegyverekkel foglalkoznak, nagy hangsúlyt fektetnek a védelmi rendszer biztosítására. Nukleáris eszközök, műholdak irányításánál az információ sértetlensége nagyon fontos.

Nukleáris fegyverek védelme blokklánc technológiávak

Jelenleg a blokklánc technológiát vizsgálják, hogyan lehetne biztonságosabb katonai hálózatokat kialakítani, ahol a hálózat tulajdonosai el tudják dönteni, hogy behatolás történt-e a rendszerbe vagy adatbázisba. Szeptemberben 1,8 millió dolláros megbízást adott a DARPA ügynökség a Galois biztonságtechnikai cégnek, hogy kezdjék meg a teszteket. A cég feladata, hogy hivatalosan igazoljon matematikailag, számítógépes program segítségével egy bizonyos típusú blokklánc technológiát.

A blokklánc technológia és a hálózatok védelme

A blokkláncon minden tranzakciót és a hozzákapcsolódó egyedi, megváltoztathatatlan kódon minden engedélyezett felhasználó lát.

Hálózatok védelme blokklánc technológiával

Bár a technológia nem előzi meg az engedély nélküli behatolást a hálózatba, vészjelzés küldhet, amennyiben nem engedélyezett belépés történik. Mivel minden változás végigmegy a blokklánc összes felhasználóján, így azt kell eldönteniük csak, hogy a változtatást egyikőjük csinálta-e. Ha igen, az új adatot mindenki elfogadja. Ha nem, az adatot elutasítják.

A katonai környezetben, a blokklánc technológiát hagyományos internet alapú biztonsági hálózatok mögött lehet használni. Ha valakinek valahogy sikerül is a titkosított hálózathoz hozzáférni, a blokklánc második védvonalként biztosítja, hogy a hekkerek ne tudjanak kárt okozni – mint például újraírni a kódot amivel hozzáférhetetlenné tehetnek egy atom fegyvert. Olyan ez, mint egy vérengző házőrző kutyát tartani egy erődként védett építményben.

Az amerikai katonaság blokklánc technológia felhasználása nagy löketet adhat a bitcoin pénzügyi világon kívüli alkalmazásának. Csak 2016-ban már 134 millió dollárnyi befektetést halmozott fel a bitcoin iparág. Bár a startupok nagy része még a pénzügyi alkalmazásokra koncentrál, a biztonságtechnikai iparág évi 75 milliárd dolláros piaca új szegmenst jelenthet a blokklánc technológia terjedésében.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük