Amerikai tisztviselő: tudtam, hogy a COVID-vakcinák nem védenek

Kitálalt egy amerikai tisztviselő a COVID-vakcinákról. Kijelentette, hogy már korábban is tudtak arról, hogy nem védenek a megfertőződéssel szemben. 

Durván egy évvel ezelőtt az amerikai elnök, Joe Biden azt mondta a világnak, hogy “nem fogod elkapni a COVID-ot, ha megkapod ezeket az oltásokat. Ez egy egyszerű, alapvető tétel: Ha be vagy oltva, nem kerülsz kórházba, nem kerülsz az intenzív osztályra, és nem fogsz meghalni.”

Szinte ugyanez a mondat hangzott el több európai vezető szájából is.

Most viszont egy amerikai tisztviselő, Deborah Birx, aki a Trump-kormányzat idején a COVID-19-re adott válaszlépésekkel foglalkozott, nyíltan beszélt a Fox News műsorában.

“Tudtam, hogy ezek a vakcinák nem fognak védeni a fertőzés ellen. És úgy gondolom, hogy túlzásba vittük az oltásokat. Ez aztán aggodalmat keltett az emberekben, hogy nem fog védeni a súlyos megbetegedések és a kórházi kezelés ellen” – mondta.

A Moderna és a Pfizer COVID-19 vakcinái 2020 végén kaptak sürgősségi felhasználási engedélyt a COVID-19 megelőzésére, és számos egészségügyi tisztviselő, köztük Birx is támogatta őket.

“Ez az egyik leghatékonyabb vakcina a fertőző betegségek elleni arzenálunkban. Ezért is vagyok nagyon lelkes az oltással kapcsolatban” – nyilatkozta Birx akkoriban az ABC egyik podcastjában, elhallgatva azt a tényt, hogy ugyanúgy el lehet kapni a betegséget.

Az adatok azt mutatják, hogy a vakcinák megakadályozták a koronavírus fertőzést, de csak az eredeti, kínai változat ellen volt hatásos. Idővel a védelem el kezdett csökkeni, amikor pedig megérkeztek a vírus különböző mutánsai a vakcinák hatékonysága bezuhant, ráadásul már néhány héttel a beadásuk után hatástalanok voltak.

“A vakcinák továbbra is védelmet nyújtanak a súlyos megbetegedések és a kórházi kezelés ellen, de azért legyünk egyértelműek – az omikron-vírus okozta hullámban elhunytak 50 százaléka idős és beoltott ember volt” – mondta.

A tisztviselő most a Paxlovid, a Pfizer által gyártott COVID-19 tabletta mellett tette le a voksát, amely a klinikai vizsgálatok és tanulmányok során felemás eredményeket ért el, de az egészségügyi hatóságok mind a be nem oltott, mind a beoltott COVID-19 betegek számára ajánlják a súlyos betegség megelőzésére.

Joe Biden elnöknek, akinek nemrég pozitív lett a tesztje, az orvosa Paxlovidot írt fel.

Birx-nek egyébként korábban Dr. Anthony Fauci segített vezetni a járvány elleni védekezést az USA-ban és korábban ő is azt nyilatkozta, hogy a beoltott emberek nem fertőződnek meg. Fauci, aki maga is nemrég volt covidos, úgy fogalmazott:

“Ami két évvel ezelőtt vagy másfél évvel ezelőtt igaz volt, az ma már megváltozott, mert az eredeti őstörzs egyáltalán nem rendelkezett azzal az átviteli képességgel, amivel most az omikron változatai, különösen a BA 5. Tehát a vakcina valóban megvéd néhány embert a fertőzéstől, na de nem 95 százalékban.”

Majd hozzátette, hogy már van módosított összetételű vakcina is, amely várhatóan ősszel debütál.

“Olyan vakcinákra is szükségünk van, amelyek védelmet nyújtanak a fertőzés ellen”- tette hozzá.