Anglia egyik legszegényebb városa DIY kripto bányászok gyártásába fogott

Jaywick, egy Londontól 130 kilométerre elhelyezkedő kisváros lakosai DIY kripto bányászok gyártásába fogtak.

Elindulnál, de nem tudod hogyan állj neki? Diverzifikálnál, új kocsira gyűjtesz vagy csak a lakáshitelt kell ledolgoznod? A kriptodevizák 10 év alatt a világ legforróbb befektetési eszközeivé váltak. A CoinCash magyar kriptodeviza váltó segít elindulni.

DIY kripto bányászok segítségével próbálják közelebb hozni a lakosságot az új technológiákhoz

A mainstream médiában már számtalanszor olvashattunk a bitcoin óriási energiafogyasztásáról. Habár Jaywick lakosai nem fognak meggazdagodni az aprócska bányászaik által termelt profitból, remek ötlet a hullámok által biztosított kinetikus energiát bányászatra használni. Már tavaly év végén írtunk arról, hogy a bitcoin bányászok több, mint 77 százaléka megújuló energiát használnak, azonban az ilyen projektek mindig segítenek a bányászatról alkotott közvélemény további javításában.

Hogyan is indult a projekt? Először is ejtsünk néhány szót Jaywick helyzetéről. Az angliai kisváros már évek óta ismert a munkanélküliséggel folytatott küzdelméről. Egy 2011-es felmérés szerint a város dolgozóképes lakosságának 62 százaléka részesült valamilyen formájú állami segélyben. Sőt, a kisváros két ízben is „elnyerte” Anglia legszegényebb környékének járó díjat. Az óriási munkanélküliséghez nagyban hozzájárult a technológia rohamos fejlődése, amely számos lakos munkáját tette feleslegessé. Ennek eredményeként a legtöbb lakos szkeptikusan szemléli az új technológiákat, beleértve a kriptovaluta bányászatot is. Az új technológiákkal való megbarátkozás céljából Maël Hénaff, művész, különböző műhelymunkákat szervezett Jaywick közössége számára. A műhelymunkák során a résztvevők megtanulhatták hogyan használhatják saját javukra az új technológiákat. Ebben az esetben DIY kriptovaluta bányászok formájában.

Raspberry Pi és kinetikus energia

A projektben részvevő lakosok kriptovaluta bányászatra programozott Raspberry Pi alaplapok segítségével készítettek DIY kriptovaluta bányászokat. A bányászok a következőképp működnek: az óceán hullámaiból származó kinetikus energia feltölti a külső elemeket, amelyek áramot biztosítanak az alaplapoknak. A bányászok vízállóságát igazi csináld magad módon oldották meg, hiszek az alaplapokat és alkatrészeit befőttesüvegekbe helyezve engedik az óceánba. Az alaplapok a GitHub-on található nyílt kódok alkalmazásával bányásznak, megújuló energiát használva. A Raspberry Pi alaplapok természetesen bitcoin bányászatra nem alkalmasak, ezért inkább különböző altcoinokkal, mint például a Moneroval próbálnak szerencsét.

A projekt célja persze nem a profitszerzés volt, inkább a lakosok és a technológia közötti kapcsolat kialakítása. A DIY bányászok jelenleg 20 forint értékű kriptot bányásznak ki óránként. A bányászatból származó kriptopénzt minden hónapban beváltják és a közösségen belül használják. A műhelymunkákon megtanult ismeretek segítségével, néhány lakos már önállóan készít kripto bányászokat.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.