Anglia egyik legszegényebb városa DIY kripto bányászok gyártásába fogott

  • 21
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Jaywick, egy Londontól 130 kilométerre elhelyezkedő kisváros lakosai DIY kripto bányászok gyártásába fogtak.

DIY kripto bányászok segítségével próbálják közelebb hozni a lakosságot az új technológiákhoz

A mainstream médiában már számtalanszor olvashattunk a bitcoin óriási energiafogyasztásáról. Habár Jaywick lakosai nem fognak meggazdagodni az aprócska bányászaik által termelt profitból, remek ötlet a hullámok által biztosított kinetikus energiát bányászatra használni. Már tavaly év végén írtunk arról, hogy a bitcoin bányászok több, mint 77 százaléka megújuló energiát használnak, azonban az ilyen projektek mindig segítenek a bányászatról alkotott közvélemény további javításában.

Hogyan is indult a projekt? Először is ejtsünk néhány szót Jaywick helyzetéről. Az angliai kisváros már évek óta ismert a munkanélküliséggel folytatott küzdelméről. Egy 2011-es felmérés szerint a város dolgozóképes lakosságának 62 százaléka részesült valamilyen formájú állami segélyben. Sőt, a kisváros két ízben is „elnyerte” Anglia legszegényebb környékének járó díjat. Az óriási munkanélküliséghez nagyban hozzájárult a technológia rohamos fejlődése, amely számos lakos munkáját tette feleslegessé. Ennek eredményeként a legtöbb lakos szkeptikusan szemléli az új technológiákat, beleértve a kriptovaluta bányászatot is. Az új technológiákkal való megbarátkozás céljából Maël Hénaff, művész, különböző műhelymunkákat szervezett Jaywick közössége számára. A műhelymunkák során a résztvevők megtanulhatták hogyan használhatják saját javukra az új technológiákat. Ebben az esetben DIY kriptovaluta bányászok formájában.

Raspberry Pi és kinetikus energia

A projektben részvevő lakosok kriptovaluta bányászatra programozott Raspberry Pi alaplapok segítségével készítettek DIY kriptovaluta bányászokat. A bányászok a következőképp működnek: az óceán hullámaiból származó kinetikus energia feltölti a külső elemeket, amelyek áramot biztosítanak az alaplapoknak. A bányászok vízállóságát igazi csináld magad módon oldották meg, hiszek az alaplapokat és alkatrészeit befőttesüvegekbe helyezve engedik az óceánba. Az alaplapok a GitHub-on található nyílt kódok alkalmazásával bányásznak, megújuló energiát használva. A Raspberry Pi alaplapok természetesen bitcoin bányászatra nem alkalmasak, ezért inkább különböző altcoinokkal, mint például a Moneroval próbálnak szerencsét.

A projekt célja persze nem a profitszerzés volt, inkább a lakosok és a technológia közötti kapcsolat kialakítása. A DIY bányászok jelenleg 20 forint értékű kriptot bányásznak ki óránként. A bányászatból származó kriptopénzt minden hónapban beváltják és a közösségen belül használják. A műhelymunkákon megtanult ismeretek segítségével, néhány lakos már önállóan készít kripto bányászokat.

Kövess minket Facebook, Instagram és Twitter oldalainkon, hogy mindenről percre pontosan értesülj.😉

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.