Az orosz nyomásra az Apple eltávolítja a VPN-eket az orosz App Store-ból

A hatóságok 2022 tavaszán megkezdték a VPN-ek használatára vonatkozó protokollok betiltását, és most az alkalmazások terjesztésének leállítására irányuló intézkedéseket hajtanak végre.

Az orosz állami hírközlési felügyelet, a Roszkomnadzor felszólítására az Apple 2024. július 4-én számos oroszországi virtuális magánhálózati (VPN) alkalmazást eltávolított az App Store-ból – jelentette az orosz hírmédia.

Az Interfax és a MediaZona szerint ez 25 VPN-szolgáltató mobilalkalmazásait tartalmazza, köztük a Hidemy.name VPN, Le VPN, NordVPN, PIA VPN, Planet VPN, Proton VPN, Red Shield VPN. Érdemes megjegyezni, hogy a NordVPN korábban 2019 márciusában leállította az összes oroszországi szerverét.

„Az Apple lépései, amelyeket az orosz piacról származó bevételek megtartásának vágya motivál, aktívan támogatnak egy autoriter rezsimet” – áll a Red Shield VPN közleményében. „Ez nem csak meggondolatlanság, hanem a civil társadalom elleni bűncselekmény”.

Egy hasonló közleményben a Le VPN azt közölte, hogy a 2006. július 27-én kelt, 149-FZ számú, „Az információról, az információs technológiákról és az információvédelemről” szóló szövetségi törvény 15.1. cikkének 7. cikkével összhangban hajtották végre a törlést, és hogy az alkalmazását még azelőtt eltávolították, hogy erről hivatalos értesítést kapott volna.

A VPN-szolgáltatásokat felvették az Oroszországban a nyilvános terjesztésre tiltott internetes források „egységes nyilvántartásába”.

„Ez a fejlemény jelentős lépést jelent a Roszkomnadzor azon folyamatos erőfeszítéseiben, hogy ellenőrizze az internet-hozzáférést és a tartalmakat Oroszország területén” – mondta a Le VPN.

A széles körben elterjedt visszaszorítással szemben a Le VPN azóta elindított egy alternatív szolgáltatást Le VPN Give néven, amely állítása szerint „lehetővé teszi, hogy harmadik féltől származó nyílt forráskódú szoftverek és homályos VPN-kapcsolatok segítségével csatlakozzon a titkos szervereinkhez”.

A jelenlegi fejlemény része a Kreml által az orosz-ukrán háború 2022 februári kezdete óta bejelentett cenzúrázási lépések sorozatának, amely számos médium, valamint olyan közösségi médiaalkalmazások, mint a Facebook, az Instagram és az X blokkolását eredményezte.