Az Apple kitiltotta a kriptobányászati alkalmazásokat az Apple Store-ból

Az Apple a közelmúltban frissített egyet az App Store fejlesztőknek szóló irányelvein. Eszerint kitiltják a boltból az összes olyan appot, amely kriptopénzt bányászik az iOS készülékeken. A kivételek a felhőalapú bányászat, mivel a művelet nem a felhasználói készülékeken zajlik és a böngészőn keresztüli bányászatot sem érinti, mivel nem telepített alkalmazásról van szó. Az Apple csak a bányászati appokat tiltja be, a más típusú kriptoappok, így például a pénztárcák fejlesztése és listázása továbbra is engedélyezett.

Az Apple kitiltotta a kriptobányászati appokat a készülékek leterhelése miatt

Korábban egy fejlesztő Calendar 2 néven jelentetett meg egy programot, amely opcionális kriptopénzes bányászati funkciót tartalmazott. Aki aktiválta ezt a funkciót, az ingyen hozzáférhetett a szoftver prémium szolgáltatásaihoz, amely ezért cserébe a felhasználó gépén és annak tudtával bányászott Monerot a fejlesztő számára. A szoftvert később eltávolította a cég az app boltból, mondván, a bányászat lecsökkenti az akkumulátorok élettartalmát és túlzott hőt okoznak. A frissített irányelvek így erre hivatkozva mostantól  megtiltják az appok számára a kriptopénzes bányászat futtatását a háttérben. A tilalom csak a telepített alkalmazásokra vonatkozik, így az internetes böngészőkön keresztüli bányászati műveleteket nem érinti, valamint a felhőalapú bányászatot sem. A kriptopénzes bányászat komoly számítógépes energiát igényel, ez rendkívül magas hőt termel, és nagyon megterheli a készülékeket, az Apple tilalma azonban a kevésbé energiaigényes kriptopénzes bányászatot sem engedélyezi az appokon keresztül.

Forrás: CCN

A frissítés egy másik oka a nagyon gyakori és sok kárt okozó cryptojacking visszaszorítása, amelynek során a támadók szkripteken vagy appokon keresztül a felhasználó gépének számítási teljesítményét ellopva bányásznak kriptopénzeket saját maguknak.

Az Apple az új szabályokkal kifejezetten a kriptopénzes bányászattal kapcsolatos alkalmazásokat tiltja be. A más típusú kriptopénzes appokkal kapcsolatosan az iránymutató továbbra is engedélyezi a fejlesztéseket és listázásokat – mindaddig amíg azok betartják a játékszabályokat. Így tehát az Apple lehetővé teszi azon kriptopénztárcák listázását amelyeket szervezethez tartozó fejlesztők hoztak létre, a kriptopénzes fizetésekkel és kereskedéssel kapcsolatos appok pedig csakis az adott csereplatformtól származhatnak, ugyanez vonatkozik a ICO-kal, bitcoin határidős ügyletekkel kapcsolatos alkalmazásokra is.

Borítókép forrása: TechCrunch