Az aranyfedezetű tokenek kiugró növekedést értek el az elmúlt hónapokban

A magas infláció és a geopolitikai zavarok szinte minden újság címlapján jelen vannak az elmúlt hónapokban. Most úgy tűnik, hogy az aranyfedezetű tokenek profitálnak ebből a befektetési klímából.

Az aranyfedezetű tokenek növekedési rátája meghaladja a kriptopiac általános növekedési sebességét. Teszik ezt annak ellenére, hogy egyes elemzők aggályokat fogalmaznak meg a tokenek megbízhatóságával, valamint a sárga fémbe való befektetés bölcsességével kapcsolatban.

A legnagyobb aranyfedezetű stabilcoin, a Tether Gold (XAUT) piaci kapitalizációja a CoinGecko szerint 2021. január eleje óta a négyszeresére, 421,3 millió dollárra nőtt. A második legnagyobb aranyfedezetű stabilcoin, a PAX Gold (PAXG) piaci kapitalizációja ötszörösére, 378,3 millió dollárra nőtt. Az Arcane Research elemzőcég szerint a két token piaci kapitalizációja együttesen 360%-kal nőtt, szemben az összes kriptovaluta 150%-os növekedésével.

“Sok befektető szeretne belépni a volatilis kripto eszközosztályba. Úgy vélik, hogy az aranyfedezetű tokenek némi védelmet nyújtanak a volatilitás ellen.” – mondta Edward Moya, az Oanda devizapiaci brókercég vezető piaci elemzője. “Az aranyfedezetű tokenek továbbra is masszív vonzerővel bírhatnak, ahogy az arany kilátásai javulnak”.

aranyfedezetű tokenek

Az aranyat a hagyományos pénzügyi piacokon sok befektető az infláció elleni fedezetnek tekinti. Hasonlóan ahhoz, ahogyan a kriptopiacokon sok kereskedő úgy gondolja, hogy a Bitcoin értéke növekedhet, ha a dollár vásárlóereje erodálódik.

Az arany mint értékmegőrző eszköz

Egyes befektetők azzal is érvelnek, hogy az arany biztonságos menedék lehet geopolitikai zavarok idején. Így az USA és Oroszország között Ukrajna miatt a közelmúltban kialakult feszültség tovább növelte az aranyrudak vonzerejét. Ezt a geopolitikai problémát a világ legnagyobb aranyalapjába január végén beáramló 1,6 milliárd dolláros befektetés egyik mozgatórugójaként említik.

Az arany ára az elmúlt hónapban 2,8%-kal emelkedett, unciánként 1.849,71 dolláron kereskednek vele, miközben a részvények estek. A Bitcoin (BTC) árfolyama ugyanebben az időszakban mindössze 0,6%-kal emelkedett.

Elemzők szerint a legutóbbi inflációs adatok, amelyek szerint a pénzromlás mértéke a leggyorsabb ütemben nőtt az eltelt hónapokban az elmúlt négy évtizedet viszonyítva, némi támaszt nyújt az aranynak. Ennek fényében a gazdasági és piaci környezet táplálhatja az aranyfedezetű tokenek iránti érdeklődés megugrását is a kriptokereskedők körében.

Az árufedezetű tokenek is egyre népszerűbbek” – írta az Arcane február 8-án. “Eddig elsősorban az aranyfedezetű tokenek vonzották a befektetőket. De hamarosan más nyersanyagok is követhetik őket.” Az orosz nikkel- és palládiumóriás, a Nornickel február 3-án kapta meg az orosz központi bank engedélyét arra, hogy az Atomyze nevű leányvállalatán keresztül árualapú tokeneket bocsásson ki.

Mivel az aranyalapú tokenek a sárga fém árához vannak kötve, az emelkedő piaci kapitalizáció valójában csak a forgalomban lévő tokenek számának növekedését jelenti. Az aranyalapú tokenek piaci értéke, amely jelenleg együttesen 800 millió dollár körül mozog, azonban míg mindig elhalványul a Bitcoin 833 milliárd dollárjához képest. Az arany árfolyammozgása az elmúlt években vérszegény volt a kriptovalutákhoz képest. Ugyanis azo  árfolyama sokszorosára emelkedett az elmúlt két-három éves időszakban.

Kínálat, kereslet és “digitális szűkösség

Az arany és az aranyfedezetű tokenek esetében, amikor azok árfolyama emelkedik, az aranybányászok megpróbálhatnak többet kitermelni és növelni a kínálatot. A Bitcoin kínálatát ezzel szemben a mögöttes blokklánc eredeti programozása szabályozza. Amikor az ár emelkedik, a kínálat növekedése változatlan marad. Amikor a digitális eszközök értékeléséről van szó, úgy tűnik, hogy a digitális szűkösség önmagában sokkal erősebb, mint a fémhez vagy más fizikai anyagokhoz való fedezet hozzáadott előnyei. Garrick Hileman, a Blockchain.com kutatási vezetője és a London School of Economics vendégkutatója szerint az aranyfedezetű tokenek olyan előnyökkel járnak, mint a gyors elszámolás, a limit nélküli vásárlási lehetőség és a magas átruházhatóság. A visszaváltási folyamat azonban nem mindig ilyen zökkenőmentes, néha napokig vagy hetekig is eltarthat, mondta.

Az aranyfedezetű tokenek egyik hátránya azonban, hogy a befektetőknek bízniuk kell abban, hogy az aranyfedezetű tokenek kibocsátói valóban aranyat vásárolnak. Vagy hogy biztosítják a fedezetet a tokenek mögött.

Az Arcane jelentés rámutatott, hogy több projekt is próbálkozott már az aranytól eltérő nyersanyagokkal, például ezüsttel vagy palládiummal fedezett tokenek létrehozásával. De ezek különböző akadályokba ütköztek a kibocsátás során. Például az egyik ezüsttel fedezett tokenajánlatot átverésnek bélyegezték a befektetők. A dollárral támogatott stabilcoinok, például a Tether USDT-je esetében is az a nagy kérdés, hogy rendelkezik-e megfelelő tartalékokkal a tokenek fedezetére.

A Tether, a legnagyobb dollárhoz kötött stabilcoin, a CoinGecko szerint 78,6 milliárd dolláros piaci kapitalizációval rendelkezik. Kibocsátóját, a Tether-t azonban szkepticizmus övezi az USDT fedezetéül szolgáló tartalékok miatt.

Fontos megjegyezni! Csak azért, mert valaki azt mondta neked, hogy aranyfedezetű tokeneket kínál, még nem jelenti azt, hogy valóban megbízhatsz benne, hogy valóban fizikai arany fedezi azokat a tokeneket.