Aranyos, kicsi, fehér és összeszedi az eldobált csikkeket

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

A TechTics nevű holland vállalat mérnökei egy olyan önműködő robotot terveztek, amely bármilyen emberi irányítás nélkül összeszedi az eldobált csikkeket a tengerparton. A jópofa kis fehér robot 2 éves fejlesztőmunka eredménye, a kezdeményezők pedig maguk a cég alapítói, Bos és Martijn Lukaart voltak.

A testvérpár egy nyaraláson találkozott a partot elárasztó szemét problémájával, és ekkor határozták el, hogy valamit tesznek ellene. Az általuk korábban alapított TechTics pedig kifejezetten a környezetszennyezés társadalmi problémáira és kiváltó okaira kínál különböző technológiai megoldásokat, így a robot kifejlesztése tulajdonképpen adta magát.

A BeachBot nevű, csak „BB”-ként rövidített robot mesterséges intelligencia segítségével keresi meg a parton eldobott csikkeket, és még azokat is képes észre venni, amelyeket már félig betemetett a homok. A robot első bemutatkozása tavaly szeptemberben történt, idén nyáron pedig a testvérpár felpörgetné a tesztelési fázis befejezését.

Nagyobb probléma, mint sokan gondolják

Az összevissza eldobált cigarettacsikkek nem csak esztétikai, hanem komoly környezetszennyezési problémát is jelentenek, hiszen ha magasabb vízállásnál belemossa őket a vízbe a dagály, azzal rengeteg elképesztően káros kémiai anyag jut a tengerbe. A cigaretta filterek továbbá rengeteg mikroműanyagot is tartalmaznak, amely az egész táplálkozási láncon végighaladva, akár az emberi szervezetbe is eljuthat.

A BB mesterséges intelligencia rendszere megerősítéses tanuláson alapszik, tehát a szoftvernek meg kellett tanítani, hogy hogyan tudja felismerni a parton heverő eldobált csikkeket. Ez úgy történt, hogy egyszerűen több ezer a parton heverő csikket ábrázoló képet mutogattak a robotnak, hogy az memorizálhassa, hogyan is néz ki a céltárgy.

Ebben a Microsoft Trove nevű alkalmazás volt a segítségükre, amely amatőr és profi fotósokat köt össze hasonló problémákkal szembesülő mesterséges intelligenciát fejlesztő mérnökökkel. A TechTics minden egyes jó minőségű képért 25 centet, azaz kb. 90 forintot fizetett a készítőnek.

Bár elsőre sokan bizonyára csak legyintenek, hogy hagyjuk már az eldobált csikkeket, mi az a pár csikk egy ekkora vízmennyiséghez viszonyítva. A valóság azonban az, hogy minden évben 4,500,000,000,000 cigarettacsikk végzi a természetben. Több esetben pedig már egyértelműen összekötötték a part menti ökoszisztémában, vagy az élőlényállományban keletkezett károkat a cigarettacsikkekkel.

Az mindenesetre sokat elmond a társadalom környezettudatossági ingerküszöbéről, hogy egyszerűbb egy robotot építeni, ami összeszedi az eldobált csikkeket, mint rávenni az embereket, hogy ne dobálják el őket.

Az eredeti, részletes cikk, angol nyelven, itt elérhető.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.