Arat a Nokia? A fiatalok megőrülnek a butamobilokért

A Z-generáció és az ezredfordulósok úgy viszik a butamobilokat, azaz a hagyományos nyomógombos telefonokat, mint a cukrot. Sokan most fedezik fel az offline világ nyújtotta örömöket. 

Az okostelefonok megszállottjainak világában meglepő lehet, hogy egyre több tinédzser választ butamobilt. Az egyszerű mobileszközök, amelyeket egy-két évtizeddel ezelőtt még napi szinten használhattunk, a fiatalabb generáció körében egyre nagyobb sikereket ér el, mivel a tinédzserek igyekeznek visszanyerni a technológiától való függetlenségüket.

Az Egyesült Államokban a Nokia gyártója, a HMD Global 2022-ben növelte az alapvető hívás- és üzenetküldési képességekkel rendelkező telefonok eladásait, havonta több tízezer darabot adtak el belőlük.

“Úgy látjuk, hogy ezen telefonok piaca 5 százalékkal növekszik” – mondta Lars Silberbauer, a Nokia Phones és a HMD Global marketingvezetője, hozzátéve, hogy “az elmúlt évben megdupláztuk a készülékek piaci részesedését”.

A butamobilok vagy angolul dumb phone-ok korlátozott funkcióikkal egyszerűbb és kevésbé magával ragadó felhasználói élményt nyújtanak, mint az okostelefonok. Ezek a készülékek a telefon alapvető funkcióit helyezik előtérbe, mint például a hívások kezdeményezését és az üzenetek küldését, kiküszöbölve a közösségi médiaplatformok csábítását, amelyeken a tizenévesek több mint 7 órát töltenek naponta – derül ki a Real Research online felméréséből.

A 90-es évek nosztalgiája

Az ezredfordulósok nosztalgiáznak, a Z-generációt pedig – amely a képernyők előtt nőtt fel – lenyűgözi egy olyan múlt, amelyet nem élhettek át. A retro ihletésű videojátékok a pixeles grafikával és egyszerű játékmenettel, újra meghódították az embereket. Az eszközök egy olyan korszakra emlékeztetnek, amikor az élet egyszerűbbnek és gondtalanabbnak tűnt.

“Az emberek vissza akarnak térni a 2000-es évek elejére vagy a 90-es évekbe, szerintem ez egy boldogabb időre emlékeztet, amikor a dolgok egy kicsit egyszerűbbek voltak”.

A butamobilok azonban annyira nem is buták, hiszen például a Nokia a mobiljait különböző operációs rendszerekkel árulják, amelyek ugyanúgy lehetővé teszik például a WhatsApp üzenetküldő használatát, mint okos társaik.

“Kiválaszthatod a kívánt funkciókat, és olyan telefont kapsz, amely akkumulátorának élettartama 31 nap, tehát évente 12-szer kell feltöltened a készüléket. Ennyi az egész.”

Az okostelefonok tehát nem söpörték le a polcokról a régi telefonokat. Sőt, a Nokia idén januárban egy egyedülálló újítást vezetett be: a javítható telefonokat.

“A telefont egy kis csavarhúzóval magad is megjavíthatod. Néhány perc alatt kicserélheted a képernyőt, a töltőaljzatot és az akkumulátort”.

A vállalat szeretné elkerülni, hogy ügyfeleinek minden egyes évben új telefont kelljen venniük. A javítás helyett kidobásra kerülő telefonok már most is 35 millió tonna hulladékot és 261 millió tonna CO2-kibocsátást okoznak évente Európában.