Nemcsak Európa állt elő abszurd zöld tervvel, az USA a mosogatógépekre csap le

A Wall Street Journal nemrég egy cikkben számolt be arról, hogy a Biden-kormány olyan új szabályozásokat fog bevezetni, amelyek drasztikusan lecsökkentik a mosogatógépek hatékonyságát.

Nem csak a gáztűzhelyeket és a fosszilis tüzelőanyagokat támadta be Joe Biden kabinetje, most már ugyanis a mosogatógépek energiafelhasználását is korlátozni fogják. A kormány új szabályozása szerint a gyártóknak 2027-ig harmadával kell majd csökkenteniük a vízfelhasználást, a mosogatógépek vízfogyasztását pedig programonként 3,2 gallonra (nagyjából 13 liter) kell csökkenteni, szemben a jelenlegi határértékkel, amely 5 gallon. Az új készülékeknek emellett közel 30%-kal kell csökkenteniük a becsült éves energiafelhasználást.

“Finom volt a tegnap esti spagetti, aminek a maradéka rászáradt a tányérra? Most mégegyszer megkóstolhatod.” – viccelődnek a cikkben a Wall Street Journal szerkesztői.

Visszafelé sülhet el a korlátozás

Az Obama kormányzása alatt bevezetett, a mosogatógépekre vonatkozó új szabályozás közel 100 dollárral emelte a gépek átlagárát, miközben a lakosság azzal szembesült, hogy a tányérok minden mosogatás után koszosak maradtak.

“Nevetséges, hogy az évekkel ezelőtti mosogatógépeim jobban működtek, mint a mai csúcstechnológiásak.” – írta egy amerikai az interneten.

A vízfelhasználás csökkentését célzó rendelet emellett sokak szerint visszafelé fog elsülni. A korlátozás ugyanis valószínűleg azt fogja eredményezni, hogy a mosogatógépeket kétszer kell majd elindítani ahhoz, hogy az edények tiszták legyenek, és így végső soron több vizet fognak felhasználni, mint ahogyan azt a korábbi gépek tették.

Az energiaügyi minisztérium tervezete 2027-ig ad időt a gyártóknak arra, hogy legyártsák és piacra dobják a minden bizonnyal drágább mosogatógépeket, amelyek közben sokkal rosszabb munkát fognak végezni. Azt is érdemes megjegyezni, hogy a minisztérium a mosogatógépek mellett korlátozásokat javasolt a sütők, a mikrohullámú sütők, a hűtők és a mosógépek használatára vonatkozóan is.

A mosogatógépek szabályozásáról szóló sajtóközlemény egyébként világossá teszi, hogy a kormány célja a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése és a globális felmelegedés elleni küzdelem, azonban azt nem veszik figyelembe, hogy a mosogatógépek energiafelhasználása és CO2-kibocsátása jelentéktelen a Kínában épülő szénerőművek, vagy épp az óriási teherhajók energiafogyasztásához képest.