Argentína új bankjeggyel harcolna a hiperinfláció ellen

Argentína, Javier Milei elnök irányítása alatt – aki ismert Bitcoin-párti álláspontjáról – bevezette az új 10 000 peso értékű bankjegyeket a súlyos infláció és a pénzromlás kezelésére. Az új címletek, melyek körülbelül 11 dollárt érnek, megkönnyíthetik a nagy összegű készpénz hordozásának terhét.

A bevezetés háttere

Az Argentin Központi Bank nemrégiben kiadta az ország első 10 000 peso értékű bankjegyeit. A Financial Times beszámolója szerint ez a lépés elsősorban a készpénzfüggőség csökkentését célozza, reagálva a nemzeti valuta drasztikus gyengülésére. Az új bankjegy, amely ötször többet ér a korábbi legnagyobb, 2000-es peso címletnél, jelentősen megkönnyítheti a nagyobb értékű tranzakciók lebonyolítását. Emellett hatékonyabbá teheti a pénzügyi rendszert is. Az utóbbi öt év során a helyi valuta 95%-ot vesztett értékéből, és az éves inflációs ráta márciusban elérte a rendkívüli, 287%-os szintet.

Milei infláció elleni intézkedései és hatásuk

Javier Milei elnök – aki libertárius közgazdászként ismert – nyíltan hirdeti gazdaságstabilizációs stratégiáit. A tervek között szerepel a költségvetési megszorítások bevezetése és a pénznyomtatás mérséklése. Ennek ellenére az Argentin Központi Bank továbbra is kénytelen pénzt nyomtatni, hogy fedezze a rövid lejáratú kötelezettségek kamatait.

Milei elnök fő célja az infláció csökkentése és a peso stabilizálása. Az inflációs ráta, amely decemberben elérte a 26%-ot, márciusra 11%-ra esett vissza. Milei reménykedik abban, hogy az áprilisi inflációs adatok már egy számjegyűek lesznek, ami jelentős javulást mutatna az ország gazdasági helyzetében.

Gazdasági reformok és a nemzetközi visszhang

Az újonnan bevezetett 10 000 peso értékű bankjegy Javier Milei elnök gazdaságpolitikai reformjainak egyik fontos eleme. Ezek a reformok jelentősen növelték az Argentínába vetett befektetői bizalmat, amit tovább erősített Elon Musk nyilatkozata, amelyben támogatásáról biztosította az argentin részvényeket. Musk támogatása komoly árfolyam-emelkedést váltott ki az ország pénzügyi piacain. Ennek eredményeként az ETF, amely az argentin piacokon működik, kilenc alkalomból a kilencedik alkalommal is nyereséget ért el, ami Milei novemberi választási győzelme óta összesen 54%-os növekedést jelent.