Megkötötték az első kriptós bérleti szerződést Argentínában

A nemrégiben a szélsőjobboldali elnök, Javier Milei hatalombalépésével új pályára lépő Argentínában bejegyezték az egyik első bitcoinban denominált bérleti szerződést. Ez az első ilyen szerződés, amióta a radikális lépésekre készülő elnök kiadta azt a sürgősségi rendeletét, ami megnyitotta az utat az ilyen típusú elszámolás előtt. A megállapodás értelmében a bérlőnek havonta 100 USDT értékű bitcoint kell fizetnie az ingatlan bérbeadójának.

Most már szabad a pálya a Bitcoin előtt Argentínában

Az argentin La Capital portál szerint a szerződést Rosarióban kötötték és ezzel tényleg újabb szintre lépett az országban a kriptoelfogadás. A felek megállapodása értelmében a Fiwind nevű helyi kriptotőzsde lesz majd a meghivatkozott bitcoin ár megállapítója a fizetések végrehajtásához. Eladások már történtek Argentínában, ahol az ingatlan árát bitcoinban egyenlítették ki, de ez az első ilyen bérleti szerződés. Diana Mondino, az argentin külügyminiszter jelentette be korábban, hogy az elnök által kiadott első végrehajtási rendelet alkalmazásának eredményeként hatályon kívül helyezik a korábbi, bérleti díjakról szóló törvényt.

Így a szerződéseket bitcoinban, más kriptókban és más eszközökben is el lehet már számolni. Az ezeket a megállapodásokat lehetővé tevő végrehajtási rendelet bírósági felülvizsgálat alatt áll. Több bíróság már felfüggesztette egyes passzusok hatályát, várva a rendelet jogszerűségéről szóló végleges döntést. A sürgősségi végrehajtási rendelet akkor is felfüggeszthető, ha a törvényhozás mindkét háza ellene szavaz. Mindenesetre a cél egyértelmű, Milei le akar számolni a nemzeti valutával, az értéktelen pesóval, így nagyjából bármiben lehet üzletelni a dél-amerikai országban.