Drákói szigor Ausztriában? A helyiek azért sem veszik fel az oltást

Ausztriában a helyi sajtó szerint a kormány által elrendelt oltási kötelezettség egyenesen csökkentette a beoltottak számát, sokaknál ugyanis kiverte a biztosítékot a kormány fenyegető követelése.

Nem érzékelhető a kötelező oltás hatása – vagy ha mégis, akkor inkább az ellenkező irányba” – írta a hírlap.

A jelentések szerint a február elején hatályba lépett oltási kötelezettség nem éppen úgy sült el, ahogyan azt a kormány tervezte. Peter Hacker, egészségügyi városi tanácsnok úgy nyilatkozott:

Az intézkedésekkel és az oltással kapcsolatos osztrák stratégia lényegében nem eredményes, és nincs konkrét célja. Éppen ezért, a következő napokban és hetekben sem várható nagy roham az oltakozás terén.

Ugyan a bevezetett törvény nem növelte az oltási arányt, az ország kivívta a helyiek haragát, és a drákói szigorra emlékezve, tömeges tiltakozásba kezdtek. Nem is csoda, hiszen a háztartásokat először még írásban értesítették a követelményekről, azóta ugyanakkor a lakosokat véletlenszerűen megállítja a rendőrség az utcán, hogy ellenőrizze az oltási státuszt. Akik ellenszegülnének, akár 7200 eurós bírsággal kell számolniuk, ha pedig valaki még fizetni sem hajlandó, az bizony 12 hónapos börtönbüntetésre is számíthat. Az állam valóságos hadjáratot indított, a kormány szavaival élve: „le akarják vadászni az oltáselleneseket”.

Ausztria volt az első olyan EU-s tagállam, mely általános oltási kötelezettséget rendelt el. Az elmúlt héten azonban már szó esett arról is, hogy a kormány készen áll megmásítani a bevezetett jogszabályt, ha az orvosokból és jogászokból álló bizottság is így vélekedik.

További érdekes cikkeink: