Az Air France is Covid-19 útlevéllel kísérletezik

Az Air France március 11-ével egy blokklánc alapú egészségügyi útlevelet kezd tesztelni. Az ICC AOKpass-t először egy négyhetes pilotprogram keretében tesztelik. Az alkalmazással az utasok a mobiltelefonjukon tudják felmutatni a negatív Covid-19 tesztjüket.

Egyre több légitársaság és kormány kéri az utazóktól a negatív Covid-19 meglétét, és úgy néz ki az Air France légitársaság is erre a sorsra jut.

Az ICC AOKpass alkalmazással az a céljuk, hogy felgyorsítsák a Covid-19 tesztek igazolását és egyben biztonságos platformot garantáljanak az a negatív tesztek rögzítésére. A negatív teszt érvényességét az alkalmazás egy blockchain alapú elosztott hálózaton keresztül ellenőrzi. A repülőtereken az utasoknak az alkalmazás által generált igazolás kell bemutatniuk, ezzel gyorsítva a beszállási folyamatot és enyhíteni a dokumentum elvesztésének vagy sérülésének kockázatát.

Kapcsolódó: Mi az a blokklánc? Átfogó útmutató és jövőbeli alkalmazási területei

“Az ügyfélélmény javítása és egyszerűsítése az Air France folyamatos prioritása.” – mondja Catherine Villar, az Air France ügyfelekért felelős vezetője. “Meggyőződésünk, hogy a mindnyájunk által tapasztalt változások hosszú távon változtatják meg az utazás módját, és ezért elkötelezettek vagyunk minden olyan innovációs projekt támogatása mellett, amelyek segíthetnek nekünk megfelelni ezeknek az új kihívásoknak.”

Az alkalmazás negatív Covid-19 teszt igazolása csak az AOK Pass partnerlaboratóriumokból igényelhető. Ezenkívül a pilot alkalmazás csak az Air France ügyfelek számára lesz elérhető, konkrétan azoknak, akik a Paris-CDG repülőtérről Guadeloupe-ra vagy Martinique-re repülnek.

Az alkalmazást a Perlin fejleszti, ami a Nemzetközi Kereskedelmi Kamara (ICC) blokklánc-partnere. Az alkalmazás a blokklánc hálózattal kívánja garantálni, hogy a felhasználók maradnak az adataik tulajdonosai, illetve hogy kiválaszthassák, kivel is osztják meg az egészségügyi adataikat. Ezentúl testreszabhatóságot és adaptálhatóságot is ígér az app a vállalatoknak és kormányoknak attól függően, hogy épp hol milyen hitelesítési követelmények vannak érvényben.

Az alkalmazás használata önkéntes és az Air France a kapott eredményeket megosztja a Skyteam légitársaság-szövetség más tagjaival is, köztük többek között a Delta, KLM, Aeroflot, Air Italia és Korean Air társaságokkal is.

(Forrás: airfrance.com)

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.