Az amerikai szenátorok a téli olimpián megtiltanák a sportolóknak, hogy digitális jüant használjanak

Cynthia Lummis szenátor arra kérte az Egyesült Államok Olimpiai és Paralimpiai Bizottságát, hogy a sportolók ne használhassák Kína digitális valutáját.

Miután a mostani tokiói nyári olimpiát a COVID miatt bizonytalanság homályosította el, prominens amerikai törvényhozók már a következő játékokra, a 2022-es pekingi téli olimpiára tekintenek előre. Na, de nem a vírussal összefüggésben, hanem a pénz terjedésével kapcsolatban.

Cynthia Lummis bitcoin-párti amerikai szenátor, valamint Marsha Blackburn és Roger Wicker szenátorok tegnap nyílt levelet küldtek az Amerikai Olimpiai és Paralimpiai Bizottság elnökének, amelyben azt kérik, hogy “tiltsa meg az amerikai sportolóknak, hogy digitális jüant fogadjanak el vagy használjanak a 2022 februárjára tervezett pekingi olimpia idején”.

A trió szerint “a digitális jüant a kínai állampolgárok és a Kínába látogatók példátlan mértékű megfigyelésére használhatják”.

A digitális jüan a kínai központi bank digitális valutája. A Kínai Népbank (PBoC) szerint jelenleg közel 21 millió ember és 3,5 millió vállalkozás által kipróbált digitális valuta projekt a legnagyobb a maga nemében a világon.

A központi bank által kibocsátott digitális valuták vagy röviden CBDC-k a stabilcoinokhoz hasonlítanak, amelyeket úgy terveztek, hogy egy másik eszközhöz képest tartsák az értéküket.

A stabilcoin vagy a digitális jüan a veszélyesebb?

Jerome Powell szövetségi jegybankelnök (FED) a kongresszus előtt azt vallotta, hogy a CBDC-k szükségtelenné tennék a stabilcoinokat, amelyeket ő személy szerint kockázatosnak tart. Szerinte a vezető stabilcoin, a Tether például nem rendelkezik stabil fedezettel, nincs páncélteremben őrzött dollár mögötte. Powell szerint emiatt a súlyos pénzügyi válságok idején sebezhetővé válik.

Fan Yifei, a PBoC kormányzóhelyettese a hónap elején azt mondta, hogy bankját aggasztja a stabilcoinok terjedésének sebessége.

Míg a kínai központi bank úgy látja, hogy a globális stabilcoinok “kockázatokat és kihívásokat jelentenek a nemzetközi monetáris rendszer számára”, addig Lummis és társai a kínai, államilag támogatott digitális valutát látják az igazi kockázatnak, mivel azt a PBoC ellenőrzi, és nem decentralizált.

Rámutatnak arra, hogy “a Kínai Kommunista Párt az új és feltörekvő technológiákat az ujgur kisebbség, a hongkongi emberek és a szólásszabadságra törekvők elnyomására használja Kína-szerte”.

A szenátorok a Kereskedelmi, Tudományos és Közlekedési Bizottság előtt a következő hónapra tájékoztatást kértek az üggyel kapcsolatban.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük