Az amerikai tinik 9%-a már kereskedett kriptovalutával

A Piper Sandler nevű befektetési bank által készített amerikai felmérés szerint majdnem minden tizedik amerikai tizenéves már érintett volt valamilyen kriptovalutákkal kapcsolatos pénzügyi műveletben, legyen az akár közvetlenül érmevásárlás és eladás, akár valamilyen derivatív ügylet.

A felmérés során egész pontosan 630 mondta a megkérdezett 7000 amerikai tinédzserből, hogy már kereskedett kriptovalutával. Közülük a legtöbben (83%-ban) férfiak voltak, azonban sajnos a felmérés semmilyen további részletre nem tért ki. Emiatt nem kaptunk választ olyan lényeges kérdésekre, hogy például rendszeres kereskedésről, vagy egyszeri vételről és tartásról van szó, avagy, hogy milyen kriptovalutákkal foglalkoznak leginkább a tizenéves befektetők.

Sokan azt sem tudják mibe fektetnek

Bár kétségtelenül akadhat olyan, aki számára ez pozitív hír, hiszen a digitális valuták növekvő népszerűségéről ad tanúbizonyságot. Számos szakértő és pénzügyi elemző ugyanakkor aggasztónak nevezte a tendenciát. A probléma gyökere, hogy a tizenévesek jellemzően nem tájékozódnak megfelelően mielőtt befektetik pénzüket és sokszor egyáltalán nincsenek tisztában az adott instrumentumok valós kockázataival, sőt bizonyos esetekben még azt sem értik pontosan, hogy pontosan milyen üzletet is kötöttek az online kereskedési platformon keresztül.

Az igazi probléma akkor merül fel, amikor valaki olyan fiatalon kereskedik kriptovalutákkal, hogy nem csupán a megfelelő információszerzés hiánya akadályozza a felelős döntések meghozatalában, hanem már pusztán szellemi fejlődésének befejezettlenségéből adódóan sem tudja kellőképpen felmérni az ügyletek mögött rejlő kockázatokat és azoknak következményeit.

A legtöbb kriptovalutát kínáló kereskedési felület, köztük a Kraken, a Binance, a Coinbase és a Gemini használatához a felhasználónak dokumentumokkal kell igazolniuk, hogy betöltötték legalább a 18. életévüket, azonban ez a gyakorlatban nem is olyan nehezen kijátszható.

Ezenkívül a fiatalok ajándékként, vagy valamilyen munkáért cserébe is hozzájuthatnak akár teljesen anonim módon kriptovalutákhoz, hiszen pont a decentralizáció, az anonomitás, és a könnyű hozzáférhetőség volt a fő szempont ezeknek a fejlesztésekor.

Szakértők szerint az ellenőrzés javításán felül fontos az is, hogy a fiatalok már az iskolai tananyag során megfelelően tájékozódjanak a digitális és a pénzügyi világ működéséről, ideértve a kriptovalutákat, különböző online tartalmakat és a kamu híreket. Ennek a fontossága nem lehet kérdéses, hiszen már öngyilkosságok is kapcsolódtak fiatal felnőttek balul elsült online kereskedési próbálkozásaihoz.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük