Az amerikai űrhadsereg is a blokkláncban látja a biztonságot

A nemrég megalapított amerikai űrhaderő (USSF), valamint az amerikai légierő kutatólaboratóriuma a Xage Security blokklánccéget választották ki adatbiztonsági rendszereik kifejlesztésére.

A Xage Security egy nyilatkozatban azt mondta, egy végponttól végpontig terjedő titkosítási rendszer kialakításában lesznek a katonaság szolgálatára – számolt be róla a Cointelegraph.

Ha hihetünk a kijelentéseiknek, akkor rendelkeznek a szükséges infrastruktúrával ahhoz, hogy az összes szükséges rendszer védelme felől gondoskodjanak.

Az USSF számára az a legfontosabb, hogy hitelesíteni tudja, ki lépjen be a rendszerükbe, biztosítsa a műholdak biztonságos működését még akkor is, ha a földi felszerelések offline állapotba kerülnek, valamint hogy megvédje az adatokat, amíg azok teljes mértékben továbbításra nem kerülnek a műveleti egységek felé.

Az USSF-nek decentralizált biztonsági rendszerre van szüksége, hogy biztosítsa az űruralom ellenálló képességét, valamint a helyzetismeretet – több eszköz és adatelem között. A Xage megoldását azért építettük be, hogy kiszolgáljuk ezen komplex, kritikus infrastruktúrarendszerek igényeit. Izgatottak vagyunk, hogy a Xage megoldását az űrhaderő számára is bevezethetjük.

– mondta Duncan Greatwood, a Xage Security vezérigazgatója.

Az Illionis-i Egyetem szerint az űrrendszereket olyan infrastruktúra és járművek alkotják, amelyek együttműködnek egymással a külső űrfeladatok elvégzésére. Ezek az eszközök lehetnek műholdak vagy akár űrhajók is. Mivel maga a rendszer nagyban függ a kommunikációtól és földrajzi helyzettől, kritikus fontosságú, hogy a küldött adatokhoz semmilyen külső fél ne férhessen hozzá.

Amerikai űrparádé

A múlt év hadászati értelemben vett slágere egyértelműen az amerikai űrhadsereg megalapítása volt. A Védelmi Minisztérium alá tartozó haderő létjogosultságát már akkor is nagyon sokan vitatták, és azóta sincs ez másképp.

A hivatalos közlemény szerint fő feladata az amerikai űrérdekek védelme, valamint a hadászati űreszközök beszerzése.

A légierőt tekintve egyébként ez a Xage második szerződése. Az elsőt még 2019 decemberében írták alá.

Az Amerikai Védelmi Minisztérium szintén szemezget már egy ideje a blokklánccal. Korábban az indianai Simba Chain blokklánccég is kötött már velük szerződést idén márciusban, hogy biztosítsák az érzékeny kutatásokkal és fejlesztésekkel kapcsolatos adatok védelmét. A Fejlett Védelmi Kutatási Projektek Ügynöksége (DARPA) múlt év óta szintén kapcsolatban áll a technológiával.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.