Az Antminer S9 tündöklése és tündöklése: strapabíró bányászhardver, még mindig jelentős részesedéssel

Mintegy 8 éve jelentek meg az első ASIC bitcoin bányászgépek a piacon. Sokat megélt azóta a hardvergyártó szektor, a növekedés továbbra is dinamikus, egyre több új hardvergyártó cég lép be a piacra és kínál energiahatékony, magas TH/mp-s eszközöket.

Aki régóta követi az ASIC-alapú bányászat fejlődését, az bizonyára ismeri a Bitmain gyártó legendás S9-eseit, amik még mindig komoly szeletet hasítanak ki a BTC bányászati hashráta tortából még annak ellenére, hogy az új 2020-2021-es modellekhez képest megmosolyogható a TH/mp kapacitásuk és energiahatékonyságuk.

Az S9-eket továbbra is lehet kapni a használt-hardver piacokon, habár a nyereségességük (az S7-es régebbi modellekkel együtt) erősen megkérdőjelezhető, pontosabban azokra a régiókra szorítkozik, ahol az áramdíjak a legolcsóbbak.

A gyártó Bitmain egyébként évek óta vezető szerepet töltött be az ASIC bányászati szektorban, bár kezdenek felzárkózni a versenytársak is mind hatékonyságban, és mind termeléskapacitásban. A Token Insights éves jelentése szerint 2019-ben az összes ASIC hardver csaknem 58%-át a Bitmain adta, 2020-ra az arányukat pedig 63%-kra becsülték.

Jelenleg a MicroBT M30S a legjövedelmezőbb bányász a piacon, az Antminer S19 Pro-val a második helyen. Az Antminer S9-ek adták a Bitcoin hashráta zömét éveken keresztül, és ezzel a bányász-történelem legdominánsabb ASIC-jeive váltak. Óriási volumenben gyártották őket, köszönhetően a hosszan tartó nyerségességüknek, nem elfeledve a kedvező bányász-piaci környezetet is, ugyanis regnálásuk csúcsa a 2017-2019-es esztendőkre esett, amikor a bányászok többségének nem volt sok extra pénzügyi kapacitása bővíteni, fejleszteni vagy hatékonyságon dolgozni (2017 végét leszámítva). 2016 júniusában, amikor az S9 megjelent, csaknem háromszor hatékonyabb volt, mint elődje, az S7. Nemcsak rendkívül hatékonyak voltak, de ellenálltak a szélsőséges időjárási viszonyoknak, valamint viszonylag könnyen és olcsón voltak javíthatóak.

A lenti ábrán a Coin Metrics feltüntette az S9-esek dominanciáját, valamint az egységenkénti napi jövedelmezőségüket. Ha az ábrára pillantunk, akkor fontos megjegyezni, hogy az S9-esek nem kerülnek ki a BTC hálózati hashráta tortából, csupán egyre többet gyártanak az újabb modellekből és dominanciájuk végső soron ezért kezd el esni.

Az S9-esek dominanciája 2019 végén kezdett el csökkenni mert egyre több erősebb gép jelent meg a piacon. Egyrészt a Bitmain jött ki nagyobb TH/mp-jű, hatékonyabb gépekkel, másrészt a versenytársak kezdtek el jobb gépeket produkálni.

Az alábbi ábrán a Compass Mining a hálózaton online állapotban lévő S7 és S9 modelleket jeleníti meg az alternatív modellekkel együtt. Látható, hogy van ahol még 2021-ben az S7-esek is vájárkodnak, aminek az lehet az oka, hogy annyira megnőtt a jövedelmezőség (pl. Kína bányásztiltása után vagy a múlt év novemberben indult rali után), illetve beesett/lassabban emelkedett a nehézség, hogy a bányászok a régi S7-esekkel is nyereségesen tudtak bányászni. Egy másik válasz az S7-esek üzemelésére, hogy van ahol a bányászok egy hónapra előre fixen fizetik az áramdíjat, szóval onnantól nekik csak az a fontos, hogy minél több hashrátát tudjanak adni a bitcoin hálózatához, ami elsődlegesen befolyásolja a BTC blokkjutalom mennyiségüket.

Az Antminer S9-ek adják a hálózati hashráta durván 25%-át és ez az arány folyamatosan csökken. Ahogy új, erősebb ASIC-ok jönnek ki, mialatt tovább nő a hashráta output a hálózaton, úgy fognak az S9-esek kevésbé piacdominánsak maradni. De erre még 1-2 évet várnunk kell minimum, különösen ha évről-évre ilyen dinamikusan növekedik a BTC árfolyama.

Kedves Olvasó! Érdekes chartok, hasznos mémek, vicces befektetési ötletek, vagy fordítva? A BitcoinBázis Telegram-csatornáját a cikkmegosztáson túl egyedi tartalmakkal is bővítjük. Gyere, nézz be te is! Minden poszt alatt lehet kommentálni, kérdezni, panaszkodni, kritizálni. A csatorna címe: http://t.me/bitconbazishirek