Az aranyalapú kriptovaluták szárnyalása már megindult

2022 első hónapjai sem hoztak semmiféle megnyugvást a világgazdaság és a pénzügyi piacok számára. A hagyományos és decentralizált pénzügyi piacokon is erősödő bizonytalanság ütötte fel a fejét, ahogy a politikai, gazdasági és szabályozói környezet is teljesen átalakult. De főleg az orosz-ukrán konfliktus és a kapcsolódó hatások okozzák a legnagyobb fejtörést mindenkinek. Az arany mindig is egyfajta menekülési út volt a befektetők számára, amikor a részvények és kötvények mélyrepülésbe kezdtek.

Az aranyalapú kriptovalutákra fényes jövő várhat

És most, hogy Oroszország irányába komoly szankciókat vetettek ki, az Egyesült Államok és Nagy-Britannia pedig az orosz energiahordozók teljes kitiltását is elrendelte, 19 hónapos csúcsra ugrott az aranyár. A világ szinte minden országában növekvő infláció érezhető, az Egyesült Államokban pedig további növekedésre számítanak a fogyasztói árindexben. Azt becsülik az elemzők, hogy a világ egyik legnagyobb gazdaságában közel 8%-os lehet a fogyasztói árindex emelkedése, de ha az energiaárak tovább emelkednek, akkor az árindex akár 10%-ot is emelkedhet. Nem csoda, hogy az amerikai jegybank agresszív beavatkozásokat fontolgat, ami alatt jelen esetben kamatemelést kell érteni.

Arannyal támogatott coinok

Amennyiben azonban ez nem találkozik a piaci elvárásokkal, akkor a befektetők menekülése tovább folytatódhat az arany és az arannyal megtámogatott digitális pénzek irányába. Ezek azok a tokenek, amelyek mögött bizonyos mennyiségű arany áll, például 1 coin = 1 gramm arannyal és így tovább. Viszont ha népszerűvé válik az adott coin, akkor 1 coin értéke akár még többet is érhet mint 1 gramm aranyé. A legismertebbek a PAX Gold és a Tether Gold, amelyek egyaránt jelentős növekedést tapasztaltak már februárban is. Viszont a teljes kriptovaluta piac mindössze 0,05%-át jelentik az arannyal megtámogatott coinok, ami azért nem egy nagy tétel. Ettől függetlenül a friss számok azt mutatják, hogy ezen coinok piaci kapitalizációja már meghaladja az 1 milliárd dollárt.