2000 dollárnál jár az arany árfolyama, pirosban a kriptopiac

Az arany ára ma hajnalban elérte a 2000 dollárt az Ukrajnában zajló háború közepette. A bitcoin és az altcoinok negatívban.

Az Oroszország és Ukrajna közötti háború immár 12 napja tart, és a tárgyalások ellenére nem úgy tűnik, hogy sikerül a két országnak megegyeznie. A zavargások hatására az arany – a történelem kiemelkedő menedékeszköze – ára megugrott, és hónapok óta először 2000 dollár fölé is emelkedett.

Február 24-én az orosz elnök – Vlagyimir Putyin – bejelentette, hogy országa katonai műveletet hajt végre Ukrajnában, mely háború már minden országra kihatott többnyire a különféle szankciókon keresztül.

Ez a lépés a hagyományos részvénypiacokat és a kriptovalutákat is romba döntötte, mivel komoly értékvesztést szenvedtek el. Egy nappal később azonban hatalmas fellendülés következett be, de úgy tűnik, hogy a fellendülésnek most vége szakadt.

Mindezek ellenére az arany ára megugrott, ami ismét megalapozta a biztonságos menedék narratívát. A cikk írásakor az arany árfolyama valamivel 2000 dollár alatt mozog, de órákkal ezelőtt 2001,06 dollár körül tetőzött. Utoljára 2020 augusztusában kereskedtek ilyen magas áron a nemesfémmel.

Bitcoin és részvények zuhanása

Miközben az arany ára az egekbe szökik, a bitcoin árfolyama az elmúlt hat napban mintegy 13,5%-ot esett, és jelenleg 38 000 dollár körül kereskednek vele.

A részvénypiacok is elég rosszul állnak. A DOW Futures 1%-os mínuszban van hétfőn a piac előtti órákban, ami az S&P 500-ra és a Nasdaq-ra is igaz.

Érdekes lesz látni, hogyan viselkednek majd a piacok amikor ma a Wall Street kinyit.