Az Arbitrum DAO a Tornado Cash fejlesztőinek jogi védelméről szavaz

Az Arbitrum közössége a napokban egy olyan javaslatról szavaz, amelynek célja a Tornado Cash fejlesztőinek szánt „robusztus jogi védelem” finanszírozása.

Az Arbitrum DAO a Tornado Cash-fejlesztők jogi védelmének finanszírozásáról szavaz. Amennyiben a javaslatot jóváhagyják, a közösség az első évben akár 600 000 ARB tokent is felajánlhat, amely jelenlegi árfolyamon közel 1,3 millió dollárt ér.

Egy március 7-én, DK álnéven futó delegált által benyújtott javaslat arra irányul, hogy az Arbitrum „robusztus jogi védelmet” biztosítson Roman Stormnak és Alexey Pertsevnek, a Tornado Cash mögött álló fejlesztőknek. Emellett az alapok felhasználhatók lennének közösségi kapcsolatok építésére és érdekérvényesítésre irányuló törekvésekre is, amelyek a magánélet védelmére irányuló technológiákkal és a fejlesztőket érintő jogi terhekkel kapcsolatos tudatosság fokozását célozzák.

„A jogi alap támogatására való összefogással nem csak az adatvédelmi technológiák jövőjét kívánjuk biztosítani, hanem iparágunk szélesebb innovációs, decentralizációs és egyéni szuverenitási elveit is megóvhatjuk.”

arbitrum
A szavazásra bocsátott javaslat

A javaslat három különböző finanszírozási szintet bocsát szavazásra, 200 000-től 600 000 ARB-ig terjedően. Eddig a szavazatok több mint 80%-át a legmagasabb szintre adták le. A szavazás március 14-én ér véget.

A Tornado Cash és alapítói elleni vádak szerint a platform több mint 1 milliárd dollár értékű pénzmosásban, köztük az Észak-Koreai hackercsoporthoz, a Lazarus Grouphoz köthető illegális források tisztára mosásában vett részt. Ennek eredményeként a Tornado Cash jelentős jogi intézkedések célpontjává vált, beleértve az Egyesült Államok szankciós listáira való felvételét, ami gyakorlatilag megtiltja az országban élő lakosoknak a szolgáltatás használatát.

A Tornado Cash támogatói azt állítják, hogy a platform csupán szoftvert biztosít a decentralizált pénzátutaláshoz, és nem vesz közvetlenül részt a pénzátutalásban, ami megkérdőjelezi a fejlesztők elleni vádak alapját. A Coin Center kriptovaluta-advokációs csoport szerint a Pénzügyi Bűnüldözési Hálózat (FinCEN) irányelvei alapján egy anonimizáló szoftverszolgáltatót nem kellene pénzátutaló vállalkozásnak tekinteni.

Stormot és Pertsevet több vád is érte az Egyesült Államok hatóságai részéről, többek között a pénzmosásra való összeesküvés, a szankciók megsértésére való összeesküvés, valamint az engedély nélküli pénzátutalási vállalkozás működtetésére való összeesküvés vádjai.

Az első két vád egyenként maximálisan 20 év börtönbüntetést vonhat maga után, míg az engedély nélküli pénzátutalási vállalkozás működtetése legfeljebb öt évig terjedő börtönbüntetéssel sújtható.

„Ezek a [jogi] kihívások nem csak a fejlesztők munkájának folytatását fenyegetik, hanem aláássák azokat az alapvető decentralizációra és egyéni szabadságra irányuló elveket is, amelyekre a magánéletet védő technológiákkal rendelkező projektek épülnek.”

A közösségi javaslat néhány nappal azután érkezett, hogy a crowdfunding platform, a GoFundMe törölte azt az adománygyűjtést, amelyet Storm és Pertsev jogi költségeinek fedezésére szántak. A platform a szolgáltatás feltételeinek megsértésére hivatkozott, amely szerint a kezdeményezés „veszélynek vagy felelősségre vonásnak teheti ki a GoFundMe-t, annak alkalmazottait vagy felhasználóit”.