Az Arbitrum dominál az Ethereum második réteges hálózatai között

Az Ethereum blokkláncára épült második réteges hálózat, az Arbitrum igen komoly eredményeket tudhat maga mögött az új év pár napjában. Jelentősen megnőtt a kereskedési volumen és a natív ARB token értéke is megugrott. Ezek a jelek nagyon pozitív előjelnek tűnnek az Arbitrum 2024-es éve számára. A DeFiLlama láncadatai szerint az Arbitrum hálózaton működő decentralizált értéktőzsdék kereskedési volumene meghaladta más blokkláncokét, így a Polygon, Solana, Binance Smart Chain láncait is. Sőt, január ötödikén rövid időre az Ethereum mainet kereskedési volumenét is túlszárnyalta az Arbitrum.

Mi áll az Arbitrum növekedésének hátterében?

Nem kell nagy szakértőnek lenni ahhoz, hogy lássuk, a befektetők, felhasználók igyekeznek kihasználni a rendkívül költséghatékony tranzakciós díjakat. Az L2Fees adatai szerint, az Arbitrum a legolcsóbb hálózat egyike tranzakciók végrehajtására a maga 0,26 dolláros átlagos díjával. Az Ethereumra pillantva azonnal gyomorgörcsünk is lesz, hiszen ott az átlagos tranzakciós díj 5 dollár felett van. Persze csak nagyon rövid ideig előzte meg az Arbitrum január ötödikén az Ethereumot, azért ebből leszűrhető milyen fontos pozícióba került ez a második réteges blokklánc. Kereskedési forgalom alapján az öt legerősebb lánc:

Az Ethereum-alapú második réteges hálózatok rangsorában az Arbitrum a harmadik helyen áll a napi átlagos 12,85 másodpercenkénti tranzakcióval. Csak az Ethereum és a zkSync Era lánca előzi meg a maga 18,34 tranzakciós értékével. Ezzel párhuzamosan pedig megnőtt a láncon lekötött eszközök értéke (TVL) is. Az év kezdete óta 250 millió dollárnál is nagyobb beáramlást regisztrálhattak a blokkláncon. Ettől a TVL pedig csúcsra jutott január 12-én, elérve a 2,64 milliárd dollárt. Ezek összességében jó hatással bírnak az ARB token árfolyamára is, csak januárban 20%-nál is többet nőtt az értéke, megelőzve ezzel még a Bitcoint is.