Az Arbitrum Ethereum skálázási megoldás bemutatása

Az Ethereum hálózata rendkívül sok jó tulajdonsággal rendelkezik – decentralizált, megbízható, a legtöbb kriptos fejlesztő által ismert programozási nyelvben írt okosszerződéseket támogat és a DeFi szektor fő bázisának számít. Viszont vannak hátrányos tulajdonságai is, így például a lassúsága vagy a drágasága. Ez pedig elég sokáig így is marad, hacsak a felhasználók nem hagyják el teljesen és váltanak mondjuk a Solana vagy a Fantom láncára. Vagy amíg az Ethereum frissítések végül nem lesznek képesek felgyorsítani a dolgokat. Van egy harmadik út is, ezek a skálázási megoldások.

Az Arbitrum működésének technológiája

A skálázási megoldások olyan kódok, amelyek a blokklánc alaprétegére épülnek és így igyekeznek felgyorsítani a folyamatokat. Az Arbitrum nevű megoldás az egyik legnépszerűbb ilyen megoldás. Hihetetlenül gyors az Ethereumhoz képest, ahol nagyjából 14 tranzakció megy végbe másodpercenként. Ezzel szemben az Arbitrum akár 30 ezer tranzakciót is képes egy másodperc alatt lebonyolítani. Egy tranzakció díja akár 7 dollár is lehet átlagosan az Ethereumon, ugyanakkor csak két cent az Arbitrumon. Az Ethereum DeFi fejlesztők gond nélkül tudják integrálni decentralizált applikációikat az Arbitrummal módosítások nélkül. Nem csoda, hogy az Offchain Labs a Series B kockázatitőke-bevonási körben tavaly szeptemberben 120 millió dollárt tudott összekalapolni az Arbitrumra.

Arbitrum

A megoldás lelkét az úgynevezett “optimista rollup” biztosítja. Ugye a rollup skálázási megoldás tranzakciók kötegetét tömöríti egyetlen tranzakcióba, amitől gyorsabbá válik a blokkláncon a feldolgozás érthető okokból. Ezzel szemben az “optimista rollup” még gyorsabb ennél. Itt feltételezik, hogy a rollupban lévő tranzakcióköteg helyes. Természetes van lehetőség vitatni egy tranzakció megfelelőségét, amennyiben a validátor furcsaságot, csalásra irányuló szándékot feltételez. Az Arbitrum esetén ezek az “optimista rollup” alapú feldolgozások egy mellékláncon zajlanak. Összeszedi, kötegeli, majd feldolgozza a tranzakciókat és utána küldi be az adatokat az Ethereum blokklánc főkönyvébe. Az Arbitrum láncát már több DeFi protokollba integrálták, például a SushiSwapbe vagy az Abracadabrába. Nagyjából 2 milliárd dollár lehet jelenleg zárolva az Arbitrum okosszerződéseiben, ennek nagy része a SushiSwapből.