Van ok az örömre: tovább csökkent az Ethereum tranzakciós díja

Van ok az örömre! Az Ethereum hálózat tranzakciós díjának általános csökkenése az L2-es (Layer 2) megoldásokra is kiterjed, melyek ma már a korábbiaknál lényegesen alacsonyabb díjakat kínálnak, így tranzakcióinkat 0,1 dollárnál alacsonyabb áron bonyolíthatjuk le.  

Végre ezt is megéltük: a ZKSync kevesebb mint 0,1 dolláros díjjal érkezik, az Ethereum tranzakciók átlagos költsége 0,5 dollár körül ingadozik a Layer 2-n, ami pedig a főhálózatot illeti, az átlagos gáz díj 12 Gwei. Korábban az Ethereum hívők akár 100 dollárt is kénytelenek voltak fizetni egy egyszerű tranzakcióért, hiszen a hálózaton számos innovatív projekt fut. De nem feledkezhetünk meg persze az NFT mintelésről sem, mely aztán szintén komoly összegeket követelt a felhasználóktól. Mára azonban a költségek megtorpantak, aminek hátterét a hálózati aktivitás csökkenésében kereshetjük.

Az Ethereum hálózatán a megnövekedett tranzakciós díjak legfőbb forrásai kétségkívül az NFT-k és a DeFi voltak, amelyek a legutóbb tapasztalt piaci korrekció és népszerűségük általános csökkenése következtében jelentősen veszítettek volumenükből. Az OpenSea NFT-piactér például közel 50%-os volumencsökkenéssel néz szembe adathalász támadások következtében, ami pedig a DeFi iparágat illeti, a legtöbb befektető kivonta a pénzét a szektorból, miután 2022 első negyedében egy sor hackelés áldozatává váltak. Sőt, éppen a napokban a DeFi szektor egyik ismert fejlesztője hagyta ott mind a 25 projektjét.

Ugyan néhány hónappal ezelőtt a hálózatban sokan a Bitcoin leendő trónfosztóját látták, a JPMorgan arra figyelmeztetett, hogy az Ethereum a jövőben elveszítheti dominanciáját a DeFi szektor felett. Döntését egyébként arra alapozta, hogy az egyre népszerűbb, alternatív blokkláncokon futó applikációk és NFT tokenek a Cardano és a Solana blokkláncokra kerülnek leginkább.

Kapcsolódó cikkeink: