Az argentin állam a felesleges gázzal Bitcoint fog bányászni

A Genesis Digital Assets Limited (GDA), a bitcoin bányászat szektorának vezető cége, együttműködést kötött az YPF Luzzal, az argentin állami tulajdonú YPF energiavállalat leányvállalatával. A két partner közösen létrehozott egy új Bitcoin bányászati létesítményt, amely egy innovatív energiaforrást hasznosít. Az olajmezőkről származó felesleges, megrekedt gázból nyernek energiát a Bitcoin bányászathoz.

Argentína Bitcoin bányászat révén használja fel a felesleges gázkészletét

A Neuquén tartományban, Rincón de Los Sauces-ben található létesítményt arra tervezték, hogy az egyébként nem felhasznált gázból energiát állítson elő, ami aztán a Bitcoin-bányászattal kapcsolatos nagy intenzitású számítási folyamatok hatékony energiaforrása lehet.

A létesítmény 7 megawatt (MW) összteljesítmény-kapacitással működik. Ezt további 1 MW tartalék teljesítmény támogat. Az argentin állami bányászfarm 1200 bitcoin-bányászgépnek ad otthont. Meghajtásáról a Bajo del Toro hőerőmű gondoskodik. A projektben együttműködik az YPF, az argentin energiacég és leányvállalata a YPF Luz, valamint, az Equinor, egy norvég kőolaj-finomító vállalat.

A bányászati művelethez szükséges energia a felesleges gázból származik. Olyan földgázból, amely az olajkitermelés során szabadul fel, de nem nyerik ki eladásra vagy további elosztásra. Jellemzően azért, mert gazdaságilag nem életképes a távoli vagy kisebb termelői mezőkről ennek a gáznak az elszállítása.

A felesleges gáz amúgy is problémát jelent

A felesleges gáz általában ártalmatlanítási problémát jelent. Gyakran fáklyázva kerül a légkörbe, ami jelentősen hozzájárul az üvegházhatású gázok kibocsátásához. Az új létesítmény megközelítése nemcsak megakadályozza ezt a környezeti kárt, hanem a gázt villamosenergia-termelésre is felhasználja. Így tulajdonképpen hatékonyan hasznosítja a korábban elpazarolt erőforrást.

A legújabb tanulmányok, köztük az MIT munkadokumentuma szerint a metán olyan technikák révén történő újrahasznosítása, mint amilyeneket a GDA cég is alkalmaz, 25-63%-kal csökkentheti a szén-dioxid kibocsátását. Ez azért kritikus kérdés, mert a metán erős üvegházhatású gáz, amely a jelenlegi globális felmelegedés körülbelül egyharmadáért felelős.

Abdumalik Mirakhmedov, a GDA ügyvezető elnöke és alapítója nyilatkozatában hangsúlyozta a projekt környezeti és működési előnyeit:

„Az első dél-amerikai adatközpontunk megnyitása fontos lépés a földrajzi diverzifikációs törekvéseinkben. Ez egy újabb lehetőség arra, hogy megmutassuk a világnak, hogy a Bitcoin-bányászat pozitív hatással lehet a környezetre, és teljes mértékben integrálható a helyi közösségekbe.”

Stratégiai helyzetben Argentína

Argentína egyedülálló helyszínt kínál az ilyen jellegű törekvéseknek. Jelentős energiaforrásai, kedvező politikai légköre és a lakosság erős kripto-érdekeltsége miatt. Az ország magas inflációs rátákkal küzd, ami megnövelte a helyi lakosság kriptovaluták iránti érdeklődését, amit a gazdasági instabilitás elleni fedezetként használnak.

Martín Mandarano, a YPF Luz vezérigazgatója szintén megjegyezte, hogy a projekt stratégiailag jól illeszkedik Argentína energiapolitikájába.

“Ez a GDA-val közös projekt lehetővé teszi számunkra, hogy az YPF és az Equinor egy adaptálható és fenntartható fáklyás gázfelhasználási megoldást fejlesszen ki, ami segíti azt a törekvést , hogy csökkentsék tevékenységeik szénlábnyomát ” – mondta Mandarano.

Kiemelte továbbá, hogy a YPF Luz korábban is úttörő szerepet vállalt a kriptovaluta-bányászathoz szükséges villamos energia előállításában. A fáklyagázból már 2022-ben is kinyertek extra energiát, így a vállalat vezető szerepet tölt be az innovatív energiamegoldások terén évek óta.

A projekt emellett jelentős terjeszkedési pontot jelent a GDA számára, amely 20 ipari méretű adatközpontot üzemeltet Észak-Amerikában, Dél-Amerikában, Európában és Közép-Ázsiában. Globálisan 500 MW-ot meghaladó összteljesítményével a GDA továbbra is a megújuló és a hulladékból származó energiaforrások BTC bányászati szektorának egyik legnagyobb innovátora.