Argentína állami tulajdonú vállalata energiával lát el bitcoin bányászokat

A bitcoin bányászatot nap mint nap rengeteg kritika éri a jelentős energiafelhasználása miatt. Így egyre több ember próbál megoldást találni arra, hogy csökkentse a környezetre gyakorolt hatását a tevékenységnek. Ennek érdekében október elején a YPF nevezetű Argentína tulajdonában lévő energetikai vállalat a fel nem használt földgázából származó energiával kezdett el ellátni bitcoin bányászokat.

Az vállalat megújuló energiaforrásokkal foglalkozó részlegének vezérigazgatója szerint három hónappal ezelőtt egy kísérleti projektet indítottak el Argentína déli részén. A projekt során 1 megawatt energiát állítanak elő az olajtermelés alatt fennmaradt földgázból, amellyel egy bányászvállalatot látnak el. Továbbá a vezérigazagató hozzátette, hogy egy másik, ennél is nagyobb projekt terveihez fogtak hozzá. Ez a kezdeményezés már egy 8 megawattos üzemet von majd magába, és az év végére fog elkészülni.

A világ más pontjain is egyre többen kezdenek hasonló kivitelezésekbe, hogy a bányászati tevékenységhez szükséges energiamennyiséget minél inkább megújuló energiából tudják biztosítani.

Ausztráliában például egy napenergiával működő bitcoin bányászati üzem kezdte meg működését. A régióban a maga nemében egyedülállónak számít, és 5 megawattnyi villamosenergiát tud biztosítani a tevékenységhez. Ugyancsak napenergia felhasználásával működtetnek egy bitcoin farmot az egyesült államokbeli Colorado nyugati részén, ezzel is minél inkább megújuló energiaforrásokat felhasználva.

Másrészt a Bitcoin kapcsán említésre méltó az is, hogy a hálózat biztosításához szükséges számítási kapacitás, a hashráta történelmi csúcsot ért el, és továbbra is növekvő tendenciát mutat.