Az atombomba megalkotásáról híresültek el – most az illegális bitcoinbányászat ellen harcolnak Los Alamosban


A Los Alamos Nemzeti Laboratórium, amely a második világháború során arról vált nevezetessé, hogy a Manhattan terv keretében kutatói megalkották az első atombombát, most a mesterséges intelligencia segítségével egy új ellenséggel veszi fel a harcot: az illegális bitcoinbányászattal.

A szuperszámítógépekről akarják leszedni a hackereket az Los Alamos kutatói

Az illegális bitcoinbányászat sok formát ölthet: az egyik leghatékonyabb verziója azonban egyértelműen az, amikor a hackerek a szuperszámítógépek rendszerébe tudnak bejutni. Ezek a szuperszámítógépek ugyanis még a legújabb, legjobb gamer számítógépekhez képest is több százszoros gyorsasággal tudják feldolgozni az információt – így a bányászat effektivitása is páratlan tud lenni, amennyiben egy kéretlen hacker sikeresen bányászatra tudja használni a szuperszámítógépek erejét. S bár a szuperszámítógépek feltörése meglehetősen nehéz feladat, idén számos esetet jelentettek Európa-szerte is; ezek pedig nagy valószínűséggel nem az utolsó ilyen támadásokat jelentették.

Ennek megakadályozására a Los Alamos Nemzeti Laboratórium kutatói (az a Los Alamos kutatóközpont, ahol a második világháború során megalkották az első atombombát Szilárd Leó és számos nemzetközi és magyar fizikus segítségével) egy olyan mesterséges intelligencián alapuló megoldást hoztak létre, amivel elzárják a szuperszámítógépek képességeit az esetleges hackertámadásoktól és illegális kriptobányászattól. A Los Alamos kutatóinak publikációja szerint az ő rendszerük abban különbözik (és abban hatékonyabb) a nem mesterséges intelligencián alapuló megoldásoktól, hogy ebben az esetben nem azt figyelik, hogy egy kártékony vírus fut-e a szuperszámítógépeken, hanem azt, hogy a szuperszámítógép csak és kizárólag azokat a programokat futtatja, amiket kellene neki. (A teljes kutatás itt olvasható angolul.)

Az atombomba megalkotásáról híresültek el – most az illegális bitcoinbányászat ellen harcolnak Los Alamosban
Szuperszámítógép

Az illegális kriptobányászat terjedésével a megoldásuk keresett módszer lehet a nemkívánatos támadások és az illegális kriptobányászat leküzdésére – főként, mivel a kutatócsapat elmondása szerint az ő rendszerük sokkal gyorsabban és sokkal megbízhatóbban találja meg a problémás elemeket, mint a többi, nem mesterséges intelligencián alapuló megoldás.

Abban pedig talán majdnem mindnyájan egyetérthetünk, hogy a Los Alamos intézet erre a kutatására sokkal büszkébb lehet, mint az atombomba megalkotására – még akkor is, ha erről nem fognak könyvek és filmek tömkelegei születni.


Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé.