Letartóztatták a Twitter hackertámadás feltételezett elkövetőit

Mint arról mi is beszámoltunk július 15-én éjszaka ismeretlen hackerek feltörték a legismertebb személyiségek Twitter fiókjait és azokkal bitcoint (BTC) kértek a gyanútlan áldozatoktól. A támadás után a Twitter azonnal belső vizsgálatot indított, amelybe természetesen beszálltak a hatóságok, többek között az FBI is. Most a bűnüldözési szervek letartóztattak két fiatal férfit és egy 17 éves floridai tinédzsert.

A floridai hatóságok bejelentették, hogy vádat emeltek a 17 éves Graham Ivan Clark és további két társa, a 22 éves Nima Fazeli orlandói lakos, valamint a 19 éves Mason Sheppard brit állampolgár ellen. A gyanú szerint a három fiatal hacker olyan közismert emberek, politikusok, művészek Twitter fiókjához fért hozzá, mint az elnökjelölt Joe Biden, a Tesla feje Elon Musk, a volt amerikai elnök Barack Obama vagy az Amazon vezére Jeff Bezos. A Tampa megyei ügyészség úgy véli, hogy a kibertámadás értelmi szerzője a mindössze 17 éves Clark volt. Andrew Arren ügyész pénteken azt nyilatkozta az újságíróknak, hogy 30 rendbeli bűncselekmény elkövetése miatt emeltek vádat a fiatal fiú ellen. 

A hackertámadás óriási vihart kavart az Egyesült Államokban, hiszen nagyon súlyos következményei is lehetett volna annak, hogy ilyen nagy hatalmú emberek hitelesítő adataihoz fértek hozzá a támadók. A kongresszusban a törvényhozók azonnal felszólították Jack Dorsey-t, a Twitter vezérigazgatóját a körülmények tisztázására, a Twitter biztonsági rendszerének megerősítésére. A szenátus több bizottsága meghallgatásokat tartott, és mérlegelte, indíttasson-e kongresszusi vizsgálatokat az ügyben vagy sem. A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) és az igazságügyi minisztérium az egész országra kiterjedő, átfogó nyomozást indított.

A szövetségi igazságügyi tárca dokumentumai szerint a két másik férfi tettestársként vett részt a hackertámadásban. A Twitter a letartóztatások hírére azonnal reagált. Rövid bejegyzésében köszönetet mondott a nyomozóknak a gyors eredményekért.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.