A forgalomban lévő kriptovaluták száma túllépte a 16 ezres darabszámot

Az év végéhez közeledve a kriptovaluták száma a kriptovaluta piac növekedésével párhuzamosan nőtt. A  kriptoeszközök száma 2021. január 1-jén még csak 8153 volt. Összehasonlításképpen, a digitális eszközök száma december 31-én 16 223. Ez azt jelzi, hogy csak 2021 eleje óta 8 070 új kriptotokennel bővült a kínálat. Ez 98,98%-os növekedést jelent az előző évhez képest.

kriptovaluták száma

Naponta átlagosan körülbelül 21 új kriptovaluta kerül a piacra, amit jól mutat, hogy az év eleje óta már 8 070 új kriptovaluta jelent meg.

A kriptók száma még csak 13,000 volt 2 hónappal ezelőtt

Figyelemre méltó, hogy a kriptovaluták száma nem is olyan régen, október 25-én lépte át először a 13 000-et. Annak ellenére, hogy a piac akkor rövid esést élt át, a szektor teljes piaci értéke 2,6 billió dollár volt. Ez jóval több, mint  kriptoszegmens jelenlegi piaci kapitalizációja. Most ez csak 2,26 billió dollár körül alakul annak ellenére, hogy alig több mint két hónap alatt 3000 új digitális eszközzel bővült a szektor.

Hogy egyértelmű legyen, a kriptovaluták nagyobb száma nem feltétlenül jelenti az adott szektor megnövekedett piaci kapitalizációját. Ugyanis a kriptotőke túlnyomó többsége csak a piaci kapitalizáció szempontjából első 100 kriptovalutába koncentrálódik.

Érdekes tény, hogy például 2021. október 20-án a tokenek mindössze 0,02%-a, vagyis az akkor létező 12 917 coin közül a top 3 coin az egész kriptovaluta piac mintegy 70%-át lefedte.

A kriptoszektor tovább növekszik

A kriptopénzek szektora valóban erőteljes növekedést tapasztalt idén, mivel egyre több ország és intézmény hozza létre a digitális eszközök elfogadásához szükséges infrastruktúrát. Egy nemrégiben készült elemzésből kiderül, hogy 2021-ben közel 20 000 új Bitcoin ATM-et telepítettek. Ez több mint 50 új gépnek felel meg naponta. Ahogy a kriptovaluták egyre szélesebb körben elfogadottá válnak, a felállított Bitcoin ATM-ek növekvő száma jól mutatja ezeknek a gépeknek a jelentőségét a mai társadalomban.

Ennek az áttörésnek köszönhetően a beszállítók és a befektetők várhatóan optimistábbak lesznek a kriptoszféra hosszú távú kilátásait illetően a következő években. A Finbold által számított Bitcoin megtérülési mutatója (ROI) szerint a zászlóshajó digitális valuta idén eddig 64%-ot erősödött, amit főleg az intézményi befektetők tápláltak. Ezek a befektetési alapok azonban nagyon sok egyéni befektetőt vonzottak, akik igyekeztek hasznot húzni a digitális eszköz szárnyaló értékéből.

A globális kriptopiac

Jelenleg a globális kriptoszektor piaci kapitalizációja 2,26 billió dollár, ami 2,49%-os növekedést jelent a tegnapi naphoz képest. Hasonlóképpen, a piaci volumen elérte a 91,57 milliárd dollárt az elmúlt 24 órában. Ez 5,91%-os csökkenést jelent az előző naphoz képest.

piaci volumen

Végül, a DeFi volumene most 24 milliárd dollár körül alakult az elmúlt 24 órában, azaz a teljes kriptovaluta piaci volumen 26,21%-át teszi ki. Az összes stabilcoin teljes volumene 63,72 milliárd dollár, azaz 69,60%-ot tett ki az elmúlt 1 napos forgalomban.