Az egyik legnagyobb orosz vízerőmű kriptobányászatba fog

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  

Az orosz En+, a világ egyik legnagyobb alumínium- és áramtermelője, kriptobányászatba kezd.

Az En+ több hónapos vizsgálat után úgy döntött, hogy a kriptotérbe lép. A vállalat három évvel ezelőtt a BitRiver kriptobányászati társasággal partnerségi megállapodást kötött, azóta az erőmű biztosítja a tevékenységéhez szükséges energiát.

A szibériai Bratsz városának közelében a BitRiver rendelkezik Oroszország legnagyobb bányászati ​​egységével, amely körülbelül 100 megawatt energiaigényű ASIC masinát üzemeltet. A cég egyébként a szomszédos régiókban is terjeszkedni szeretne, amely kezdeményezéshez kifejezetten jól jöhet az En+ erőművel ápolt jó viszonya.

Az En+ állami vállalat ritka példa arra, hogy egy nagy, ipari társaság a kriptérbe lépjen. Ebben az esetben viszont érthető, ha a cég kriptovaluta bányászatban gondolkodik, hiszen Szibériában négy óriási vízerőművel rendelkezik, melyek az ország villamosenergiájának körülbelül 7%-át termelik. Óriási kapacitása van a társaságnak, így akár a piac vezető szereplőjévé is válhat.

Egy ekkora erőmű megjelenése a kriptobányászatban viszont megváltoztathatja a jelenlegi erőviszonyakat is a globális bányászati szektorban. Kína dominanciája fokozatosan csökken, és olyan országok szereznek egyre nagyobb piaci részesedést, mint Oroszország, az Egyesült Államok, Kazahsztán vagy éppen Kanada.

Új szövetség született

Az En+ és a BitRiver együtt szeretnének egy új bányászfarmot létrehozni, amelyben 80%-os tulajdonrésszel rendelkezik az En+, 20%-kal pedig a BitRiver. A BitRiver a meglévő telephelyétől nem messze kezdetben 10 megawatt teljesítményt kínál majd azon bányászok számára, akik ASIC bányászgépeiket tartanák ott. Ezt a teljesítményt később 40 megawattra növelik.

Az En+ kijelentette, hogy örömmel várja a bányászokat, és felajánlja számukra az erőmű közelében lévő telephelyeket is. A vállalat olyan épületekkel rendelkezik, ahol a villamosenergia-infrastruktúra könnyen elérhető. A kisebb helyszínek 10-30 megawattos teljesítményt tudnak biztosítani, a nagyobbak akár 100-120 megawattot is. A társaság egyébként aktívan lobbizik az orosz kormánynál és a piaci szereplőknél is egy jobb kriptovaluta szabályozási keret reményében. Az ésszerű szabályozás ugyanis elősegíti a gazdaság más szektorainak a fejlődését is, például az energiatermelését.

Igor Runets, a BitRiver vezérigazgatója azt nyilatkozta az erőművel való megállapodással kapcsolatban, hogy “adatközpontjaink kapacitásának jelentős növelését tervezzük 2021-ben, és e cél elérése érdekében fontos a világ legnagyobb vízerőművével kötött partnerség.”

Az oroszországi szabályozási tendenciák ugyanakkor elég elszomorítóak. Vlagyimir Putyin elnök nemrég aláírta az a törvényt, mely értelmében adót kellene fizetni a kriptovaluták után. Az ország Pénzügyminisztériuma pedig olyan módosításokat javasolt, amelyek betiltanák a kriptovaluta bányászatot Oroszország területén.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.