Egy orosz törvényjavaslat padlóra vágná Oroszország kriptovaluta iparát

Lerombolhatja a kriptovaluta ipart az orosz parlamenti képviselők legújabb törvénytervezete, amely a kriptovaluták használatát illegálisnak minősítené és akár börtönbüntetés is járhatna a törvényszegőknek. 

Május 21-én az RBC orosz lap kiszivárgott dokumentumokra hivatkozva arról számolt be, hogy egy képviselőkből álló csoport olyan törvényjavaslatot nyújtott be az orosz parlamenthez, az állami dumához, amelyet ha megszavaznak illegálisak lesznek a kriptovaluták és azok használata Oroszországban. Súlyos pénzbírsággal vagy akár hét év letöltendő börtönbüntetéssel számolhatna az, aki mégis kriptovalutákat használna. A lap arra is kitér, hogy a törvényjavaslatot továbbították a Gazdasági Fejlesztési Minisztériumnak. A jogszabály értelmében minden olyan művelet illegális lenne Oroszországban, amelyekhez kriptovalutákat használnak. Ez kiterjedne a kriptovalutákkal való fizetésekre is, tehát sem magánszemélyek, sem pedig vállalkozások nem fogadhatnának el virtuális valutákat fizetőeszközként.

A törvénytervezet úgy fogalmaz, hogy azoknak az orosz állampolgárok, akik már rendelkeznek kriptovalutákkal, regisztrálniuk kellene az adóhatóságnál. Ezután azt kellene bizonyítaniuk, hogy honnan jutottak a virtuális pénzhez. A képviselők által beadott javaslatban az is szerepel, hogyha valaki nem tenne eleget a törvényben leírtaknak, akkor pénzbírságot kellene fizetnie, vagy börtönbüntetéssel kellene számolnia. Azoknak a vállalatok, amelyek kriptovalutákat bocsátanak ki, akár két millió rubel, közel 9 millió forint bírságot kellene fizetniük, amennyiben nem kerülnek az orosz központi bank nyilvántartásába. Magánszemélyeket 500 ezer rubel, azaz nagyjából 3,1 millió forintos büntetéssel sújtanának.

Természetesen az áruk és szolgáltatások ellenértékének kriptovalutákkal történő fizetésére is lecsapna az állam. A cégeknek egymillió rubelt, hozzávetőlegesen 4,5 millió forintot, magánszemélyeknek pedig közel 1 millió forintot kellene fizetniük. Ha ez még nem lenne elég, a jogszabály kitérne azokra is, akik az államnak vagy az állami szervezeteknek okoznak kárt. Ezek a személyek ugyanis egy millió rubelre (4,5 millió forint) és akár hét évig terjedő szabadságvesztésre is büntethetők lennének. A törvényjavaslat értelmében amúgy a kriptovalutákat Oroszországban nem lehetne sem készpénzre átváltani, sem pedig orosz bankszámlára átutalni.

Az orosz kriptoipar végét jelentené a törvény

Dmitrij Kirillov, a Bryan Cave Leighton Paisner vezető adóügyi jogásza és a moszkvai digitális iskola tanára úgy fogalmazott a javaslattal kapcsolatban, hogy “ha ezeket a javaslatokat jóváhagyják és a jelenlegi formájukban hatályba lépnek, az Oroszországban a kriptovaluta forgalom végét jelentené. Tulajdonképpen a kriptovaluták elveszítenék az értéküket, mert az emberek nem tudnák azokat eladni.”

Majd hozzátette, hogy “azok, akiknek már van kriptovalutájuk, még a törvény hatályba lépése előtt meg kellene attól szabadulniuk, vagy a föld alá kerülnek”. 

Szergej Mendelejev, a moszkvai Yasenevo önkormányzati kerület volt helyettes megbízottja és a Garantex bitcoin tőzsde alapítója azt állította, hogy “ez a kriptovaluták teljes tilalmát jelentené Oroszországban. Úgy véli, hogy “a törvényt valószínűleg nem fogadják el, mivel azt még 2018-ban a Pénzügyminisztérium dolgozta ki. Ha a kormány nyújtotta volna azt be, azonnal elfogadták volna. De mivel csak a képviselők egy kisebb csoportja, ez azt jelenti, hogy a törvényt nem hagyta jóvá a kormány.” 

Az orosz kriptovaluta tulajdonosok és vállalkozások csak reménykedhetnek abban, hogy Mendelejev-nek igaza van, hiszen a kriptoszektort totálisan ellehetetlenítené a törvény. Mióta kitört a koronavírus járvány és a világ a válság szélére sodródott, az oroszok félnek a bankban tárolt pénzük elvesztésétől, így egyre többen fektetnek bitcoinba. Ha a tervezetet elfogadnánk, minden kis kapu bezáródnak a kétségbeesett állampolgárok előtt.