Az emberek egyre kevesebb Bitcoint tárolnak a centralizált tőzsdéken

A Glassnode információi alapján az emberek egyre kevesebb Bitcoint tárolnak a centralizált tőzsdéken. De vajon mi állhat ennek a hátterében?

A centralizált tőzsdéken tárolt Bitcoinok száma jelentős mértékben csökkent

A blokklánc-elemző Glassnode vállalat által összegyűjtött adatok alapján a centralizált tőzsdéken tárolt BTC-k száma közel 20%-ot esett az elmúlt 12 hónap alatt. A számokból arra lehet következtetni, hogy a befektetők először felhalmozzák a Bitcoint, majd pedig a tőzsdékről szépen áthelyezik őket egy hidegtárcába. Azáltal viszont, hogy áthelyezik őket ezekbe a tárcákba és egyre kevesebb Bitcoint tárolnak a centralizált tőzsdéken, ellátási nehézségeket generálnak.

Bitcoint tárolnak
Forrás: Glassnode

Egyre többen ragaszkodnak a megvásárolt kriptóhoz

A cég arra vonatkozóan is tett közzé adatokat, hogy az idei évben vásárolt BTC-ket mennyire mozgatták az új befektetők. Ezekből az adatokból az derül ki, hogy az emberek többsége igazi hodler, azaz ragaszkodik a megvásárolt kriptovalutához. A 2021-ben vásárolt coinokat még a február végi visszaesés ideje alatt se nagyon mozdították el a helyükről a Glassnode információi szerint.

A vállalatnak van egyébként egy nagyon szemléletes, “Hodl waves” (Hodl hullámok) névre keresztelt mutatója is. Ez azt az időt méri, amely a coinok legutóbbi mozgatása óta telt el. Továbbá megmutatja a Bitcoinok felhalmozására vonatkozó aktivitást is. A Glassnode – gyönyörű szép, szivárvány színekben pompázó – grafikonjából jól látszik, hogy a Bitcoin készlet 57%-a legalább 1 éve mozdulatlan. De az is kiderül belőle, hogy a BTC-k több mint egyharmadát már több mint 5 éve nem mozdították el a helyéről, amiből viszont arra lehet következtetni, hogy a kriptovaluták jelentős része valószínűleg visszafordíthatatlanul elveszett. Ez több okból is előfordulhat, például a tulajdonosok elvesztették a hozzájuk tartozó kulcsokat. De az is lehet, hogy meghaltak és senkinek se adták tovább a szükséges információkat a coinokhoz való hozzáférés érdekében.

Glassnode hodl waves
Forrás: Glassnode

A centralizált tőzsdéken lévő Bitcoin készlet csökkenésében a hodler mentalitás terjedése mellett nagy valószínűséggel az is komoly szerepet játszik, hogy a decentralizált, felhasználó és felhasználó közötti közvetlen kriptovaluta kereskedelmet levetővé tevő tőzsdék és az úgynevezett DeFi yield protokollok népszerűsége folyamatosan nő.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.