Az Ethereum Classic harmadik felezése nyomás alá helyezte a bányászokat

Az Ethereum blokkláncának 2016-os forkolásával létrejött Ethereum Classic láncán nemrégiben fejeződött be a harmadik felezési esemény. Ezzel pedig a bányászoknak kifizetett jutalom mennyisége 20%-kal csökkent a hálózaton. A nagyjából 4,5 milliárd dollár értékkel bíró blokklánc felezési eseményére május 31-én, a 20.000.001-es blokkban került sor. A bányászok mostantól 2,048 ETC-t keresnek minden egyes sikeresen kibányászott blokk után, szemben a korábbi 2,56 ETC-vel.

Az Ethereum Classic bányászoknak csökkent a profitjuk

A befektetők gyakran pozitívumként értékelik egy adott coin kínálatának felezéssel történő csökkenését. Szimpla matematika, a coin értékének növekednie kell, ha a kínálat csökken, miközben a kereslet változatlan marad. Viszont a pozitívumok mellett vannak negatívumok is, hiszen a felezés jelentősen befolyásolja a bányászok nyereségességét. Mert ahogy az előbb a coin értékéről írtuk, ugyanígy leírható a bányászati bevételről is. Ha az ár változatlan, akkor a bányászok bevétele csökken. Az ETC coin ára aktuálisan 29,57 dollár, ami 5% körüli csökkenést jelent a múlt héthez képest. Figyelni kell a bányászok helyzetére, mert a bányászok általában kikapcsolják gépeiket, amikor már nem nyereségesek, ez pedig árt a hálózat decentralizációs szintjének.

Az F2pool üzemelteti a legnagyobb Ethereum Classic bányászpoolt, a hálózat ismert hashrátájának több mint 44%-ával. A jutalmak 20%-os csökkentése esetén a kisebb bányászok vagy a drágább energiaárral rendelkező régiókban bányászók abbahagyhatják a bányászatot, mert az már nem kifizetődő. A felezés a nagy bányászoknak is árthat, akik régebbi, kevésbé hatékony bányászgépeket üzemeltetnek. Viszont az F2pool egyik vezetője szerint az Ethereum Classic jelenlegi helyzetére gyakorolt hatás minimális lesz. Elvileg ugyanis a legtöbb népszerű bányászgép még a felezés után is nyereségesen működhet tovább. Azaz a csökkentett jutalmak nem fogják befolyásolni jelentősen a hálózat hashrátáját.

A hashráta az összes bányászgép másodpercenkénti hash-számát – vagy találgatási számát – jelenti, amelyekkel egyenleteket próbálnak megoldani és blokkokat dolgoznak fel egy blokklánc-hálózaton. A magasabb hashráta azt jelenti, hogy nagyobb számítási teljesítményre van szükség a tranzakciók feldolgozásához. Azaz a blokklánc sokkal stabilabb, hiszen jóval több energia, idő és bányász kell a hálózat megtámadásához. Az Ethereum Classic egy proof-of-work blokklánc, ellentétben az Ethereum hálózatával, amely proof-of-stake lánc már egy ideje. Az Ethereum Classic felezések minden ötmilliomodik blokknál történnek, úgy kétévente. Felezésnek hívják ezeket a Bitcoin után szabadon, pedig most is csak 20%-kal csökkentek a kifizetett jutalmak.