Az újrastakelés kockázatokat hordozhat az Ethereum számára

Az Ethereum újrastakelési folyamata a blokkláncra épülő új decentralizált alkalmazások széles skálájának alapköve lehet, állítják a Coinbase elemzői. David Han és David Duong, a Coinbase elemző csapatának tagjai viszont további lehetséges kockázatra is rámutattak a restakeléssel és az úgynevezett likvid újrastakelhető tokenek (LRT) kibocsátásával kapcsolatban.

Az Ethereum újrastakelési protokoll, az Eigenlayer lehetővé teszi a felhasználók számára, hogy extra jutalmakat – LRT-ket – szerezzenek az folyamatosan validált szolgáltatások (AVS) támogatásával derivatív tokenek letétbe helyezésével. Ez utóbbiakat azok kapják, akik már letétbe helyeztek ether tokeneket olyan likvid stakelési protokollokon keresztül, mint a Lido (LDO).

Az újrastakelés egy megosztó, ám kifejezetten jövedelmező folyamat

Amikor az Eigenlayer protokollt először elindították, mindenki arról beszélt, hogy a folyamat meglehetősen egyszerű. De az EigenLayer egyik jellemzője, hogy az egyik AVS-hez lekötött tokeneket újra le lehet kötni egy másik AVS-hez is. Ez természetesen növeli a bevételeket, de egyben a kockázatokat is. Plusz az LRT-k megjelenése azt is jelenti, hogy az újrastakelők a legmagasabb hozamot kínáló, legkockázatosabb szolgáltatókra koncentrálódnak.

Konkrétan sokan figyelmeztetnek arra, hogy az LRT-szolgáltatókat és a decentralizált autonóm szervezeteket (DAO-kat) arra ösztönzik, hogy teljes egészében újrastakeljenek többször a versenyképesség megtartása érdekében. A kockázatok ellenére az elemzők szerint az EigenLayer restakelési protokollja “készen áll arra, hogy az Ethereumon új alkalmazások alapköve lehessen”. Ez pedig a jövőben jelentős mennyiségű ETH jutalmat generálhat a validátorok számára.

Han és Duong azt jósolják, hogy bár hosszútávon növekedni fog a restakelt ether mennyisége, rövidebb távon visszaesés jöhet az Eigenlayerben lekötött teljes összeg vonatkozásában. Főleg azért, mert a korai AVS jutalmak elmaradhatnak a várakozásoktól vagy mert az ún. pontfarmolás végetér. Március 6-án a Eigenlayer megelőzte a hitelezési óriás Aave-t, és ezzel a második legnagyobb DeFi protokoll lett, összesen 11,5 milliárd dollárnyi zárolt értékkel (TVL). Az első az Ethereum likvid stakelési protokollja, a Lido. A restakelés kifejezetten megosztó lehetőség a kriptoszektorban. Egyes fejlesztők szerint aggasztó mennyiségű tőkeáttétel jöhet így létre, mások szerint pedig komolyabb összegű jutalom szerezhető a segítségével.