Az EU 2025-től betiltaná a bitcoint

Lassan elnyeri végső állapotát a sokak által várt EU-s kriptopiacot szabályozó MiCA tervezet. Arra azonban senki se számított, hogy az utolsó pillanatban a tervezetbe bekerül majd a bitcoin betiltása is.

A Markets in Crypto Assets (MiCA) elnevezésű az EU-ban lévő kriptopiacok szabályozására létrehozott keretrendszer világszinten egyedülálló kezdeményezés. Mind a kriptopiaci résztvevők, mind az Unió tagállamai üdvözölték a tervezetet, amely átlátható szabályozási környezetet biztosítana a digitális valuták használatának.

A napokban megjelent hírek szerint azonban mindez könnyen dugába dőlhet, ugyanis a EP képviselők egy része az utolsó pillanatban egy újabb módosítást eszközöltek: a csomag alapján betiltanák az összes proof-of-work konszenzuson alapuló digitális valutát. Ha ezt a változatot fogadja el végül az Európai Parlament (EP), akkor az alapján 2025-től többek között bitcoint se használhatnának a piaci szereplők az EU-n belül.

A módosítást a szociáldemokraták, a zöldek, és a baloldali pártok képviselői közösen terjesztették elő. A pártok közösen lobbiznak annak érdekében, hogy minden “ környezeti szempontból fenntarthatatlan konszenzus mechanizmus” tiltólistára kerüljön, és velük együtt az összes ezen alapuló kriptovaluta használatát is betiltsák az EU területén belül.

Ellenzők

A kereszténydemokraták, a jobbos konzervatívok, és a liberálisok hevesen ellenzik a tiltás bevezetését. A tárgyalások során a szociáldemokraták, a zöldek, és a baloldal azzal fenyegetőzött, hogy nem szavazzák meg a MiCA tervezetet, amennyiben az nem tiltja majd a bitcoin használatát.

Az ellenzők szerint a bitcoin betiltása “fatális” következményekkel járna. Robert Kopitsch, a Blockchain for Europe nevű ágazati szövetség tagja szerint ez óriási visszalépés lenne. Mint mondta “ez a pont olyan hátrányt jelentene Európa és a zöld bányászai számára, melynek eredményeképpen a bányászat külföldre menekülne és ezzel Európa elvesztené geopolitikai befolyását a bitcoin piacán”.

Stefan Berger, Gazdasági és Monetáris Bizottság (Committee for Economic and Monetary Affairs, ECON) elnöke szerint a javaslatot nagy eséllyel el fogják fogadni. Berger nagymértékben hozzájárult a MiCA keretrendszer megalkotásához, de mint mondta, a fent említett pártok szilárdan kitartanak a bitcoin betiltása mellett. Hozzátette azonban, hogy az Európai Bizottság (EB) a végső döntés meghozatalakor figyelembe veszi majd a tiltás miatt jelentkezhető gazdasági károkat is.

Az Európai Parlamentben február 28-án szavaznak majd a tervezetről a képviselők. A szavazás után az EB közös egyeztetésekbe kezd majd az EP és a tagországok képviselőivel, és annak eredményeképpen hoz majd döntést a későbbiek folyamán.

Bár a folyamat végeredménye még teljesen bizonytalan, az reményre adhat okot, hogy a 2020. októberi vázlat megjelenésekor az EB ellenezte a bitcoin betiltását.