Az EU döntött – szigorúan ellenőrizni fogják a kriptotranzakciókat

Az Európai Unió Tanácsa nemrég egyezségre jutott a régóta vitatott Pénzmosás Elleni Hatóság (AMLA) felállításáról. A döntés értelmében létre fog jönni az AML, amelynek feladata lesz bizonyos kriptoszolgáltatók felügyelete is, több más tevékenység mellett. Még szerdán jelentette be az EU Tanácsa, hogy megszületett az egyezség, és így a létrejövő AMLA a nagy kockázatot jelentő és határokon átívelő tranzakciókat bonyolító pénzügyi szolgáltatókat fogja majd ellenőrizni. Ide tartoznak egyébként a kriptoszolgáltatók is.

Az EU szigorú követelményeket állít fel a kriptoszolgáltatókkal szemben

Az Európai Parlament egyik képviselője, Ondřej Kovařík arról nyilatkozott a bejelentés kapcsán, hogy az EU-ban politikai megegyezés született az AMLA pénzmozgásokra vonatkozó szabályozásáról is. Nem teljesen tiszta még az összes részlet, de a szabályozás márciusi tervezete szerint a kriptoszolgáltatóknak személyes adatokat kellene begyűjteni nagyságtól függetlenül minden olyan pénzmozgásról, amely nem tőzsdei tárcákról érkezik és nem tőzsdei tárcákba megy. Ráadásul a szabályozás nem csak az adatok begyűjtését, hanem azok hitelesítését is előírja. Egy másik európai parlamenti képviselő, Ernest Urtasun úgy nyilatkozott, hogy “véget vetünk a szabályozatlan kripto vadnyugatának”.

Kovarik

Ő is megerősítette, hogy hamarosan az összes kriptoszolgáltatónak személyes adatokat kell majd gyűjteni és hitelesíteni bármilyen összegű pénzmozgás esetén. Az AMLA létrehozását először 2021. júliusában javasolták és a most elfogadott döntés értelmében 2024-ben fogja majd megkezdeni a működését. Bár tényleges tevékenységet csak később kezd majd el végezni. Ez lesz egyébként az első olyan szabályozó szervezet az EU-ban, amely Európa nagy részét le fogja fedni és a pénzmosás elleni harcot fogja teljesen átlátni és koordinálni. Együtt fog működni a helyi szabályozókkal és a különféle adatgyűjtőkkel is, úgyhogy az EU nagyon sokat remél az AMLA tevékenységétől.