Rövidesen életbe lép az Európai Unió kriptovaluta szabályozása

Az Európai Unió a hírek szerint rövid időn belül véglegesíteni fogja a kriptovaluta szektor szabályozására irányuló egyezményét. A megállapodás mind a 27 tagországra vonatkozik majd és a digitális eszközök kereskedelmét hivatott koordinálni. Ezáltal azt szeretnék kieszközölni, hogy Európa-szerte azonos rendeletek legyenek érvényben. 

Franciaország, az Európai Unió Tanácsának jelenlegi elnöke, és az Európai Parlament egyöntetűen derűlátó az egyezséget illetőleg, valamint úgy vélik, hogy június vége előtt meg is születik a hivatalos rendelkezés. Továbbá, bennfentesek információi alapján a döntéshozók még június 14-én, illetve 30-án megbeszéléseket tartanak az ügy kapcsán.

Az Európai Unió titkon a kriptók ellehetetlenítését próbálja megvalósítani?

Az egyezmény, amely a Markets in Crypto-Assets (MiCA) elnevezést kapta, életbe lépése után a 17 billió dolláros európai gazdaság kriptó ágazatának irányításáért lesz felelős. Ezzel pedig a legnagyobb szabályozó szervvé teszi az EU-t a kriptovilágban. Az utóbbi időszakban a beruházók védelme és a pénzügyi stabilitás került előtérbe, így ezek a szempontok élveznek majd elsőbbséget az irányelvek meghatározása során.

Európai Unió kriptovaluta

Egy, a neve elhallgatását kérő fél azt nyilatkozta, hogy a tagállamok jelen pillanatban is arról tárgyalnak, hogy miként lehetne visszaszorítani a stabilcoinnal való fizetést. Ezalatt kiváltképp olyan ügyletekre gondolnak, amelyek nem euró használatával mennek végbe.

Az, hogy az Európai Unió polgárai miként fogadják majd a kriptovaluta szabályozást, az egyelőre még kérdéses. Annyi azonban bizonyos, hogy a kriptoszektorban aktívan ügyködő egyének egy cseppet sem örülnek az újabb regulációnak. Nemrégiben történt, hogy levélben kérték az Európai Unió törvényhozóit, hogy másítsák meg a felhasználók azonosítására vonatkozó javaslataikat. Azzal, hogy kilétük felfedésére kényszerítik a tranzakciókban résztvevő feleket, komoly kockázatnak teszik ki őket, amelyet jobb szeretnének elkerülni.

A szabályozott decentralizáció (érdekes kis paradoxon, igaz?) elvileg az állam és a lakosok érdekeit is szem elől tartja. Ennek ellenére azonban egészen másmilyen kép kezd kirajzolódni előttünk s a látvány nem éppen biztató.