Az EU újabb megabírságot szabott ki 5 bankra kartellezés miatt

Az uniós szabályozók egy újabb jókora megabírságot vágtak a Barclays, MFUG, RBS, JPMorgan és Citigroup orcájába miután rájuk bizonyították, kartelleztek az azonnali devizakereskedési piacokon. A szabályozók kimutatták, hogy árfolyamfixálást alkalmaztak a fő devizáknál, beleértve a legnagyobb kereskedési volumenű párokat, a dollárt, eurót, fontot és a jent is.

Margrethe Vesgater EU-biztos a következőt fűzte hozzá:

Ma megbírságoltuk a Barclays, The Royal Bank of Scotland, Citigroup, JPMorgan és MUFG Bankot és ezek a kartellezési döntések egyértelmű üzenetet küldenek, miszerint a Bizottság nem tolerálja a pénzpiacok egyetlen szektorában sem az összejátszást. A bankok viselkedése aláásta a szektor integritását az európai szektor és fogyasztók kárára.

A te privát kulcsod, a te kriptód. Legyél a saját bankod!

Chatszobákban egyeztettek a bankok traderei

A Bizottság bizonyítékot talált rá, hogy a nagybankok kereskedői, akik személyesen is ismerik egymást két különböző chatszobában, a humoros nevű ‘The Three Way Banana Split’ és az ‘The Essex Express’ szobákban egyeztették áraikat.

A kereskedők létrehoztak egy másik szobát is, ‘The Essex Express ‘n the Jimmy’ nevűt, mivel mindenki úgy tudta, ‘James’ Essexben élt és a Londonba tartó vonatokon szoktak találkozni és itt érzékeny belső információkat kicserélni.

A jelentésből az is kiderül, hogy ügyfélmegbízásokat, nyitott pozíciókat, adásvételi árakat és tervezett kereskedési stratégiákat is kicseréltek egymás között. Segítségével a kereskedők egy lépéssel a piac előtt jártak és zéró kockázat mellett tudtak óriási profitokat realizálni.

Az UBS büntetés nélkül megússza a megabírságot, szerencsére a JPMORGAN nem

Az UBS az egyetlen a hat bankból, mely megússza bírság nélkül mivel a svájciak játszották a spicli szerepét és hozták napvilágra a kartell létezését. Az ügy egyébként meglehetősen régi, mivel az árfixálásokra 2007 és 2011 került sor, felmerül a kérdés, vajon mi tartott ilyen sokáig az Európai Bizottságnak?

Az alkalom nem az első, mikor a szabályozók összejátszás miatt bankokat bírságoltak meg, de észrevehetően csupán csepp a tengerben az 1 milliárd eurós bírság 5 felé osztva a parazitaként gazdaságokra települő bankoknak.

Megoldás lehetne, ha a szóban forgó ‘too big to fail’ bankoknak visszavonnák a licencüket, vagy komoly pénz és börtönbüntetéssel sújtanák a felső vezetőket is.

Zsebpénz bírság a bankoknak

A devizapiac a világ legnagyobb likvid befektetési piaca, egy 2016-os jelentés szerint a napi volumen elérte az 5000 milliárd dollárt naponta. Nincs központi elszámolóház vagy nemzetközi szabályozó a devizapiacokon és a legtöbb megbízást a nagybankok bonyolítják le a klienseik nevében. És pont emiatt könnyű visszaélni a bankoknak a kínálkozó alkalmakkal.

A teljes Forexből származó banki profitokkal összevetve a pár száz milliós bankokként megabírságot zsebből kifizetik Jamie Dimonék.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük