Az európai energiaválság betesz a bitcoin bányászatnak

Koszovó betiltotta a bitcoin és más kriptopénzek bányászatát a megugró energiaköltségek miatt, írta a Reuters.

Az európai energiaválság egyre inkább érezteti a hatását. A lakossági fogyasztók elképesztő számlákat kapnak mindenhol legyen az gáz-vagy villanyszámla. A magas kereslet és az alacsony kínálat miatti az áramkimaradások sem ritkák mostanság. Kedden a koszovói kormány ezért úgy döntött, hogy betiltja a bitcoin és más kriptovaluta bányászatát. Az ország energiaügyi minisztere azt ígérte, hogy a hatóságok figyelni fogják a szabályszegőket.

A Koszovó legnagyobb erőművében (a mindössze kettő közül az egyikben) bekövetkezett zavarok és az importált energia növekvő költségei miatt a kis balkáni országnak nehézséget okoz a kereslet kielégítése a még előttünk álló hosszú télen. Koszovó két fosszilis tüzelőanyaggal működő erőműve normális esetben az ország energiaszükségletének 90%-át fedezi. A közelmúltbeli válság azonban azt jelenti, hogy a jelenlegi ellátás akár 40%-át is más piacokról kell importálni.

A koszovói kormány a múlt hónapban egyéb sürgősségi intézkedéseket is hozott, de az ország még mindig az elmúlt évtized legsúlyosabb energiaválságával küzd. December 24-én a kormány 60 napos szükségállapotot hirdetett, valamint ugyanezen a napon megalakult az energiaellátás sürgősségi intézkedéseivel foglalkozó technikai bizottság is.

Egy héttel később a bizottság a kriptobányászat betiltását javasolta az energiahálózatra nehezedő nyomás enyhítésére. Akkoriban Artane Rizvanolli koszovói gazdasági és energiaügyi miniszter azt mondta:

“Ezek az intézkedések a villamosenergia-termelési kapacitások, az energiaátviteli és -elosztási kapacitások esetleges váratlan vagy hosszú távú hiányának kezelésére irányulnak, hogy a Koszovói Köztársaság polgárainak további terhelése nélkül lehessen az energiaválságból kilábalni.”

Albin Kurti koszovói miniszterelnök szerint 1 MWh több mint 600%-kal drágább, mint tavaly, 70 euróról több mint 515 euróra emelkedett.

Koszovó felkerült a bitcon bányászok térképére

A bitcoin bányászat fellendülése nagyrészt Koszovó fiatalabb lakosságának köszönhető. A keddi bejelentést megelőzően a koszovóiak a bitcoin bányászberendezéseket legálisan, Európa egyik legolcsóbb energiájával – kb. 0,06 € kWh-ért – működtették.

Egy névtelenül nyilatkozó bányász a Reutersnek azt nyilatkozta, hogy mindössze 170 eurós energiaszámla mellett mintegy 2400 euró értékű kriptót termelt.

Míg néhány kriptobányász élvezte a profitot, a nem bányászó koszovóiak és a vállalkozók szenvedtek. Koszovó energiahálózatát a lignit elégetése táplálja; a világ ötödik legnagyobb készlete a parányi országban található. A probléma csak az, hogy Koszovó nem képes az egészet elégetni. December 15-én Koszovó legnagyobb erőművének leállása miatt a főváros, Pristina egyes részein megszűnt a központi fűtés.

A következő héten a Koszovói Energiaelosztó Rendszerek (KEDS) további értesítésig kétórás áramszünetet vezetett be. Ennek következtében a koszovóiak kénytelenek voltak alternatív módszereket alkalmazni az otthonok fűtésére és a vállalkozások áramellátására. A költségek azonban exponenciálisan emelkedtek, mivel a polgárok hordozható generátorokra támaszkodnak, hogy pótolják a szövetségi szinten termelt energia hiányát.

“Általában 300 euró körüli összeget fizetek az áramszámlámért, de most napi 100-110 eurót költök gázolajra a generátorhoz” – mondta egy pékségtulajdonos.

Mint arról korábban írtunk, egyre nagyobb problémát okoz Európában az energiahiány. Több országban is rekordot döntött a gáz és a villamosenergia ára.